SKUPINA PV

Laibach Kunst v Muzeju premogovništva Slovenije


Enkratno in nepozabno je bilo na odprtju razstave Laibach Kunst – Glűck auf, ki je bilo 6. 9. v Muzeju premogovništva Slovenije.

Zasluge za takšen odziv imajo tudi člani Pihalnega orkestra PV, ki so na spektakularen način odigrali nekaj največjih uspešnic skupine Laibach.

Ni veliko razstav, ki bi med publiko požele tolikšno navdušenje, kot ga je odprtje Laibach Kunst – Glűck auf v muzeju premogovništva.

Vrhunec večera so velenjski godbeniki pod vodstvom dirigenta Matjaža Emeršiča dosegli z odlično izvedbo Laibachove Life is Life.

Ljubitelji Laibacha so lahko uživali tako v njihovih skladbah kot galerijskem izražanju.

Prisotne je uvodoma nagovoril umetnostni zgodovinar in umetniški vodja Obalne galerije Piran Andrej Medved, ki je poudaril,

da so »rdeči revirji, povečane podobe s križem, v Muzeju premogovništva Slovenije postavljeni med podobe pekla, purgatorija in raja.

Posamezne slike predstavljajo dele, ki so večji od celote, oziroma del predstavlja celoto.

Velike zasluge za organizacijo in postavitev razstave ima vodja Muzeja premogovništva Slovenije Stojan Špegel.

Programski direktor Zavoda Maribor 2012 Mitja Čander je izrazil zadovoljstvo, da je Laibach del Evropske prestolnice kulture.

Član skupine Laibach Ivan Novak je povedal, da so pri postavitvi razstave skušali nadgraditi prostore Muzeja premogovništva Slovenije.

Črna garderoba predstavlja pekel – v njej so rudarji odvrgli umazana oblačila.

Kopalnica, kjer so se umili, predstavlja purgatorij.

Bistveni element je Bela garderoba, kjer so rudarji ponovno oblekli čista oblačila in vstopili v idealno življenje – raj.

Predsednik Uprave PV dr. Medved je dejal, da bo PV še naprej skrbel za to, da bo v prostorih, kjer se je več kot 100 let težko delalo, skrbel za kulturne vsebine.

Celoten dogodek je potekal v duhu Laibacha, tudi videz moderatorja.

Razstava Laibach Kunst – Glűck auf je del Evropske prestolnice kulture – Maribor 2012 in bo na ogled do 18. novembra 2012.
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas