22.12.2012

Državni zbor potrdil zakon o ratifikaciji poroštvene pogodbe

Državni zbor je v petek, 21. decembra, na izredni seji s 53 glasovi za in dvema proti potrdil zakon o ratifikaciji poroštvene pogodbe med Slovenijo in Evropsko investicijsko banko za šesti blok Termoelektrarne Šoštanj. Država bo tako jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki, v kolikor bo TEŠ izpolnil določene pogoje.

Državni zbor je zakon o državnem poroštvu za gradnjo TEŠ 6 sprejel julija. V njem je zapisano, da bo država jamčila za posojilo pri Evropski investicijski banki, v kolikor bo TEŠ izpolnil določene pogoje. Eden od njih je, da cena projekta ne sme preseči zdajšnjih 1,3 milijarde evrov. Poroštveno pogodbo za TEŠ 6 so nato konec novembra podpisali ministrstvo za finance, ministrstvo za infrastrukturo in prostor ter vodstvo TEŠ-a. V njej je predpisana maksimalna končna vrednost projekta, najvišja cena premoga, skrajni rok za končanje projekta ter maksimalne emisije TEŠ-a 6 in obstoječih blokov.