SKUPINA PV

VIDEOGALERIJA

50 skokov čez kožo

Premogovnik Velenje je ob jubilejni, 50. prireditvi Skok čez kožo, izdal DVD s sedemminutnim filmom 50 skokov čez kožo. Film je posvečen rudarjem, ki na dan rudarjev še močneje začutijo ponos rudarskega poklica in vrednote, ki jih z negovanjem tradicije prenašajo iz roda v rod – tovarištvo, solidarnost in pripadnost. Rudarstvo je nekaj posebnega in kljub temu, da so stoletja ta poklic tehnološko popolnoma spremenila, so ostali rudarji zavezani prvotni tradiciji in običajem. Svoje sodelavce so izbirali na osnovi stanovskih preizkušenj na delu in v družbi. Skok čez kožo je najbolj znan rudarski običaj sprejemanja novincev v rudarski stan, ki izvira iz 16. stoletja, in je v Velenju od leta 1961 povezan s praznovanjem dneva rudarjev.

Velenjska rudarska zGodba

Zgodba o velenjski rudarski godbi je ena najlepših zgodb našega mesta. Začenja se v 19. stoletju, ko v Šaleški dolini še ni bilo Velenja. Bili pa so velenjski godci – prvi podatki o teh muzikantih v Šaleški dolini so stari 150 let. Bil je tudi velenjski premogovnik in splošno je znano, da so povsod tam, kjer so bili rudarji, bile tudi »pleh muzike«, spremljevalke življenja rudarjev ob veselih in žalostnih dogodkih. In ker velenjski premogovnik v letu 2010 zaznamuje 135-letnico delovanja, lahko upravičeno sodimo, da segajo začetki rudarske godbe tudi tako daleč nazaj.

Videoprenos iz jame

12. november 2008, se bo prav gotovo zapisal v zgodovino Premogovnika Velenje, saj smo ob 10. uri prvič v zgodovini Slovenije in po podatkih Guinnessove knjige rekordov tudi v svetovnem merilu – izvedli videoprenos z odkopa G2/B v severnem krilu jame Preloge v živo. Z izgradnjo novega optičnega jamskega omrežja želimo v čim večji meri nadomestiti obstoječe bakreno jamsko omrežje in zagotoviti prenos vseh podatkov iz jame na površino po optičnem jamskem omrežju tako za obstoječe sisteme in naprave kot tudi za v prihodnosti vgrajene nove sisteme in naprave (spremljanje črtne kode v jami, novega varnostnega in tehnološkega nadzornega sistema, IP telekomunikacij, Omron in ostalih krmilnikov …).

Čukurjeva rudarska himna

6Pack Čukur je leta 2008 sprejel pobudo Premogovnika Velenje in skupaj z avtorjem glasbe Sašo Lušičem spesnil himno za velenjske rudarje. Velenjski polagalec rim v skladbi govori o rudarjih in njihovem delu: "Kapo dol vsem knapom tam dol!“ S tem se je 6Pack na svoj način poklonil velenjskim rudarjem in njihovem delu. Pesem je združitev tradicije in modernih trendov, saj je poleg repanja moč slišati tudi Pihalni orkester Premogovnika Velenje. Velenjski raper 6pack Čukur je videospot Kapo dol - pravo rudarsko himno posnel 400 metrov pod zemljo.
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas