21.01.2013

Muzej premogovništva Slovenije na sejmu Turizem in prosti čas

Na sejmu Alpe-Adria: Turizem in prosti čas, ki bo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču od 24. do 27. januarja 2013, se bo s svojo ponudbo predstavil tudi Muzej premogovništva Slovenije iz Velenja. Že prvi dan sejma bodo obiskovalci imeli priložnost spoznati izjemno zanimiv obred sprejema novincev v rudarski stan s skokom čez kožo.

Na skupnem razstavnem prostoru se bodo predstavili turistični ponudniki iz Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki, med njimi tudi Muzej premogovništva Slovenije. Muzej bo na dan odprtja sejma predstavil zgodovino premogovništva in bivanjsko kulturo rudarjev, za obiskovalce pa bo še posebej zanimiva uprizoritev tradicionalnega sprejema novincev v rudarski stan »Skok čez kožo«.

Muzej premogovništva Slovenije je svoja vrata odprl ob rudarskem prazniku 3. julija 1999. Nastal je na podlagi dela številnih generacij slovenskih rudarjev in je pomemben promotor premogovništva. Ohranja rudarske vrednote, kot so tovarištvo, solidarnost in pomoč, ter spodbuja turistične dejavnosti tako v regiji kot na območju celotne Slovenije. V 13 letih si je muzej ogledalo že skoraj 357.000 obiskovalcev.

Skupno predstavitev na sejmu Turizem in prosti čas tudi letos pripravljajo v Turistično-informacijskem centru Velenje.