SKUPINA PV

Sporočila za medije

01.02.2013

Fotografi so v svoj objektiv ujeli življenje okoli nas

V četrtek, 31. januarja 2013, so se v Kopalnici Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju zbrali avtorji fotografij, ki so sodelovali na fotografskem natečaju Premogovnika Velenje z naslovom Rudarski motiv.

Izjemen ambient Muzeja premogovništva Slovenije je ravno pravšnji za razstavo enainšestdesetih fotografij, ki jih je štiriindvajset avtorjev prijavilo na fotografski natečaj, ki smo ga v Premogovniku Velenje razpisali konec minulega leta. Sodelujoči avtorji so skozi fotografski objektiv zapisali svoj pogled in svoje zgodbe na razpisano tematiko tečaja.

Obrazložitve treh najbolje ocenjenih fotografij po izboru strokovne komisije je podal vodja muzeja Stojan Špegel: »Najbolje ocenjena fotografija Vse se vrti okoli premoga avtorja Aleksandra Kavčnika je prikaz skulpture, ki je nameščena na vhodu mesta. Njen motiv odraža povezanost s premogovništvom in z modernim videnjem našega okolja. Gre za najbolj izvirno postavitev kompozicije fotografije v primerjavi z drugimi, posebnost je tudi črno bela usklajenost.«
Drugo mesto je po izboru komisije, ki je ocenjevala izvirnost, izvedbo in ustreznost vsebine glede na tematiko natečaja, prejela fotografija Tomaža Šumaha Človek in energija. »Na fotografiji je moč videti celoten proces – od trdne strukture premoga na deponiji do mehkobe vodnih par, ki se vijejo iz elektrarniških dimnikov, nekje vmes pa se sluti pretok energij, ki zapuščajo mesto, kjer so bile ustvarjene,« je povedal Špegel in dodal, da motiv predstavlja povezanost med pridobivanjem premoga in izkoriščanjem njegovega energetskega potenciala.
Tretje mesto je komisija dodelila fotografiji Mirana Beškovnika Odsevi. »Fotografija ne vsebuje premogovniških objektov, pač pa prikazuje rekultivirano območje odkopavanja premoga. Tudi v takšni pokrajini je mogoče iskati in najti veličino narave in njeno neponovljivost. Avtor je s svojimi fotografskimi ciklusi v preteklosti čistil in dograjeval svoje fotografske občutke, kar se opazi tudi na tej fotografiji,« je podal oceno Špegel.

Četrto mesto je po izboru komisije zasedla fotografija z največ glasovi na Facebooku Premogovnika Velenje Ujeto v mraku avtorice Tilyen Mucik, peto Roman Bor za Razsvetljena noč, šesto Anže Kovač za Nagelj, sedmo Milan Marič za Jašek in osmo mesto Edi Einspieler za Rudarje. Deveto mesto je bilo dodeljeno Roku Grilu za Nočni pogled na Družmirsko jezero in deseto mesto Nataliji Lah za fotografijo Prihodnost je v naših rokah.

Nagrade avtorjem desetih najbolje ocenjenih fotografij je podelil predsednik Uprave Premogovnika Velenje dr. Milan Medved.

Za dobro vzdušje je poskrbela tolkalna skupina Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje Rhythm factory pod mentorstvom Tomaža Lojena.

Fotografije bodo v Kopalnici Muzeja premogovništva Slovenije na ogled do 1. aprila letos.

Utrinki iz odprtja razstave so na ogled na http://www.rlv.si/si/fotogalerija/2007/1130.

  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas