SKUPINA PV

Sporočila za medije

12.02.2013

Razstava kiparskih skulptur Od boginje do akta z ogrlico

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju je v četrtek, 7. februarja 2013, potekalo odprtje razstave kiparskih skulptur priznane slovenske kiparke Katjuše Rojac. Razstava, ki bo na ogled do 15. marca 2013, je posvečena slovenskemu kulturnemu prazniku. Razstavljene skulpture Modigliank kot kiparsko oživljenih posnetkov slik in portretov sodobnih žensk je avtorica poimenovala Od boginje do akta z ogrlico.

Katjuša Rojac, ki živi in ustvarja v Škofljici pri Ljubljani, se je rodila leta 1954 v Kopru. Diplomirala je na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, pri profesorju Francetu Vregu in profesorju Slavku Splichalu. Z glino se je srečala že v otroštvu, a v svet pravega oblikovanja v tem materialu, ki ostaja njen priljubljeni in edini, v katerem ustvarja svoje plastike, je vstopila konec devetdesetih.

Inspiracijo za svoje ustvarjanje avtorica išče v slikah priznanega italijanskega slikarja Amedea Modiglianija. V njegova dela cikla Modiglianke je zagledana že od rane mladosti in hrepenenje po delih tega velikega slikarja ji je narekovalo pot prehoda iz slike v kip, ki ji pomeni bližino in intimen stik z njegovimi umetninami. V zadnjem obdobju upodablja kot Modiglianke tudi sebe ter dekleta in gospe iz našega vsakdanjika. Na tokratno razstavo je premierno prinesla že 67. skulpturo Modigliank, ki je obenem tudi njen avtoportret.

O avtorici in njeni razstavi je spregovorila likovna kritičarka Tatjana Pregel Kobe. »Modigliani, eden pionirjev evropske moderne umetnosti, je postal njen neizčrpni vir navdiha. Če že ne more imeti slik, v katere se je zaljubila, bo njegove ženske portrete ustvarila po njihovih podobah – zase,« je v svojem govoru med drugim dejala Tatjana Pregel Kobe.

Razstavo je odprl vodja Muzeja premogovništva Slovenije Stojan Špegel: »V prostorih Muzeja smo v minulih letih gostili tri pomembne razstave skulptur ali arhitekturnih objektov, in sicer Ivana Napotnika, Janeza Suhadolca in Stojana Batiča. S tokratno razstavo se tem imenom pridružuje še kiparka Katjuša Rojac.«

V glasbeno-kulturnem programu sta nastopila brata Jure in Miha Smirnov Oštir.

Fotografije iz odprtja razstave na ogled na http://www.rlv.si/si/fotogalerija/2007/1132.

  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas