SKUPINA PV

Sporočila za medije

05.04.2013

Podzemna pustolovščina, kot je še ni bilo

Popolnoma prenovljeni podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije

Od sobote, 6. aprila 2013, dalje bo v Velenju na ogled popolnoma prenovljeni podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije. Nove scene in lutke bodo ponudile še bolj vznemirljivo potovanje po skrivnostnih rovih opuščenega rudnika in obiskovalcem razkrile pravi utrip podzemlja.

Popolnoma prenovljeni podzemni del Muzeja premogovništva Slovenije bo obiskovalcem omogočil, da bodo doživeli izkušnjo rudarjev, ki so se desetletja spuščali 160 metrov globoko pod zemljo, da bi na površje spravili »črno zlato«, ki so ga odkopavali za energetske potrebe Slovenije. Različna prizorišča iz življenja in dela rudarjev, ki jih bo upodabljalo 20 izjemnih scen in 15 zanimivih lutk, bodo oživela s pomočjo sodobne avdiovizualne opreme. Ura in pol vznemirljivega potovanja, v katerem bo moč spoznati mehanizacijo jamskih prostorov iz zadnjih desetletij razvoja velenjskega Premogovnika, bo sklenjena z vožnjo z vlakom po podzemni železnici.

V zunanjem delu Muzeja je obiskovalcem na ogled bivališče iz tridesetih let minulega stoletja, ki prikazuje skromno življenje rudarjev v tistem času. Natančna podoba razvoja slovenskega premogovništva pa je prikazana v desetih tematskih sklopih. V muzejskem parku so nameščene nove scene: predstavitev lesene podgradnje, zgodovina premogovništva v Šaleški dolini v primerjavi s svetovnimi dosežki in dogodki, predstavitev podgradnje z jeklenim ločnim podporjem, predstavitev zgodovine in razvoja jaškov ter pregled jamskih voznih enot ob starem rudniškem jašku.

Muzej premogovništva Slovenije je možno obiskati tudi virtualno. 360-stopinjske prostorske slike omogočajo interaktivni vpogled v posamezne prostore muzeja – prizivnica, scena Antona Aškerca, stolp jaška Škale in panoramski pogled s stolpa, geološki steber Šaleške doline, Črna garderoba, rudarsko stanovanje in druge zanimive scene. Vizualna izkušnja z virtualnim obiskom je na voljo na spletni povezavi http://muzej.rlv.si/si/virtualna-razstava. Na spletni strani Muzeja so na voljo številne zanimivosti povezane s premogovništvom, med drugim tudi slovar rudarskih izrazov in za najmlajše spletno igrišče »Ligijev premogovnik.«

V Razstavišču Barbara so čez vse leto na ogled priložnostne razstave. 11. aprila ob 13. uri bo odprtje razstave z naslovom Avtoportreti 2. Razstavljali bodo člani Društva likovnih umetnikov Celje, ki združuje slikarje iz celjske regije. Do 10. aprila je na ogled razstava fotografij, sodelujočih na fotografskem natečaju Rudarski motiv Premogovnika Velenje.

Več informacij:
Stojan Špegel
vodja Muzeja premogovništva Slovenije
041-782-692
http://muzej.rlv.si/si/.

 
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas