SKUPINA PV

Sporočila za medije

25.04.2013

Vulkan energije na Spomladanskem koncertu velenjskih godbenikov

Živahen preplet melodij, ritmov in zvoka je bil razlog, da so poslušalci Spomladanskega koncerta Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje z užitkom vpijali glasbo. Koncert, ki je potekal v sredo, 24. aprila 2013, v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega v Velenju, je bil zadnji v tej sezoni.

Od petdesetih let prejšnjega stoletja in vse do danes je bil razvoj rudarske godbe v Šaleški dolini, ne le Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, tesno povezan z mag. Ivanom Marinom. Marin je ustvaril moderno godbo, takšna je danes tudi velenjska godba. Na njenem čelu je že skoraj deset let dirigent Matjaž Emeršič. Marinova Šaleška dolina je bila za to ravno pravšnja za začetek tokratnega, sicer že tradicionalnega, Spomladanskega koncerta. Glasbeno popotovanje se je nadaljevalo s čudovitim Piazzolajevim tangom Oblivion, s katerim je skladatelj ustvaril novo obliko tanga, saj je v tradicionalni tango vnesel džez in klasično glasbo. V tej skladbi se je kot solist na sopran saksofonu predstavil Gorazd Topolovec. S čustvi je bila prepletena tudi simfonija Jamesa Barnesa The tragic, ki je nastala takoj po smrti njegove hčerke Natalie. Godbeniki so zaigrali tretji, nekoliko domišljijski stavek o tem, kakšen bi bil svet, če bi Natalie še živela. Z zimzelenima melodijama – Privškovo Vrača se pomlad, ki je bila izbrana za slovensko popevko leta 1977, in Šifrerjevo Za prijatelje – se je predstavil izjemni vokalist Matjaž Mrak. Godbeniki so s kubansko Copacabano, skladbo posvečeno barski plesalki v znamenitem nočnem lokalu, in brazilsko Tico–Tico dokazali, da obvladujejo tudi malo drugačne ritme. S skladbama Nekoč se bova srečala in Ta noč bo moja so se skupaj s pevcem ponovno vrnili na slovenska tla. Za konec večera so prihranili Tichelijevo Blue shades (Odtenki modre). Harmonija ritmov džeza in bluza je pričarala različne tone modrine. Navdušenemu občinstvu to ni bilo dovolj, zato so velenjski godbeniki z grško Zorbo še pričarali bližajoče poletje. Lahkotne melodije so poslušalcem oživele duha in spomin, pa tudi pete so marsikoga zasrbele.

Člani Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje so se z željo, da bi preživeli poletje prežeto z najrazličnejšimi dogodki, tudi koncerti, poslovili od te sezone. Hkrati so se zahvalili za obisk, podporo in spodbudo v upanju, da se ponovno snidemo jeseni, ko bo čas za abonmajsko sezono 2013/2014.

Člani Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje so glasbeno odličnost dokazali že mnogokrat do zdaj. To potrjujejo številne nagrade, ki pomenijo dodaten zagon za nadaljnje ustvarjanje. Na domačih tleh skoraj ni dogodka, na katerem ne bi bili prisotni. Da je glasba veliko več kot zgolj ton in zvok, pa dokazujejo na številnih nastopih izven naših meja. O njihovi kakovosti pričajo zlate medalje s svetovnih prvenstev pihalnih orkestrov na Nizozemskem ter najvišji naslovi iz drugih tekmovanj v mednarodnem in domačem okolju.

   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas