24.05.2013

Gasilci Premogovnika Velenje znova potrdili svojo usposobljenost

V požarnem rovu na območju Škalskega jezera, ki ga že vrsto let uporabljajo člani Jamske reševalne čete, so v soboto, 18. maja 2013, svojo usposobljenost ponovno preverili gasilci Prostovoljnega industrijskega gasilskega društva Premogovnika Velenje (PIGD PV). Po oceni sodelujočih je vaja povsem uspela.

Od zadnje vaje v požarnem rovu Premogovnika Velenje je minilo več kot šest mesecev, zato so se gasilci Prostovoljnega industrijskega gasilskega društva velenjskega Premogovnika odločili, da ponovno preverijo svoje psihične in fizične sposobnosti. V vaji je sodelovalo osem gasilcev, ki so usposobljeni za ravnanje z izolirnimi dihalnimi aparati, sicer je takšnih gasilcev devetnajst. Sodelujoča ekipa se je najprej preizkusila v orientaciji oziroma rokovanju z gasilsko opremo v rovu z zmanjšano vidljivostjo in visoko temperaturo. Sledila je oskrba ponesrečenega gasilca, pri katerem je bil ugotovljen zlom noge, zato so ga morali z nosili prenesti na varno. Vaja v rovu s posebnimi in zahtevnimi razmerami je pomenila dokaj realen prikaz situacije, s katerim se ob požaru srečujejo gasilci.

Zadovoljstvo ob koncu vaje, ki je znova potrdila dobro usposobljenost gasilcev, je izrazil poveljnik Društva Boris Špeh: »Naši gasilci so strokovno usposobljeni za posredovanje v izrednih razmerah in vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Člani društva – trenutno jih je 38 – ves čas nadgrajujejo svoje znanje. Zdaj se dva člana pripravljata na izpit za gasilskega častnika.« Njihovo izjemno usposobljenost dodatno potrjujejo dobri rezultati, ki jih dosegajo na različnih tekmovanjih po Sloveniji: »Pomlajena ekipa A desetine je bila pred kratkim uspešna na tekmovanju v Podčetrtku. Dve desetini se bosta 2. junija udeležili občinskega tekmovanja v Šmartnem ob Paki, 15. junija pa bomo v Sečovljah sodelovali na tekmovanju Gasilcev energetike in rudarskih enot Slovenije GERES,« je še povedal Špeh.

Korenine Prostovoljnega industrijskega gasilskega društva Premogovnika Velenje segajo v leto 1932. Njihova osnovna naloga je strokovno izpopolnjevanje gasilcev ter zagotavljanje tehnične in operativne sposobnosti za gasilske intervencije tako na območju Premogovnika Velenje kot tudi na celotnem območju občin Velenje in Šoštanj.