29.05.2013

Pleteni modni velikani tudi v PV Zimzelenu

Danes so bile v Šoštanju in Topolšici odprte tri razstave v okviru projekta »Iz preteklosti v prihodnost z modnimi velikani«, ki ga je koordinirala Ljudska univerza Velenje s finančno pomočjo Društva za razvoj podeželja Šaleške doline LAS – Leader, zasnoval pa ga je Miha Cojhter, šaleški oblikovalec, ki študira interaktivno umetnost v Linzu v Avstriji.

Gre za projekt, ki ohranja domačo obrt, stare običaje – pletenje, kvačkanje, šivanje –, spodbuja zanimanje za volno, oblikovanje izdelkov iz nje ter ekološko predelavo starih pletenih izdelkov. Ob tem se je porodila še ideja, da bi polepšali okolje na zanimiv in ekološki način z oblačenjem dreves, pri tem pa bi ljudje vseh generacij intenzivno sodelovali s pletenjem, kvačkanjem, šivanjem in oblikovanjem izdelkov.

Projektu se je pridružil tudi PV Center starejših Zimzelen. V njem stanovalke veliko pletejo, zato jim ponudba za sodelovanje ni predstavljala posebnih težav, temveč izziv in presenečenje glede na končni cilj – oblačenje dreves. Zima je bila dolga in izkoristile so jo za pletenje dolgih raznobarvnih šalov. V pletenje je bilo vključenih 34 stanovalk in stanovalcev, 13 zaposlenih ter 9 prostovoljk Veronik. Na bivalne enote so postavili košaro s pletilkami in volno in povabili obiskovalce, svojce stanovalcev, da pletejo z njimi. Kar nekaj se jih je ob klepetu s sorodniki tudi odzvalo temu povabilu.

Skupaj so ustvarili pletenine, s katerimi so oblekli drevo v parku v Topolšici, ograjo mostu med Termami in PV Zimzelenom, smreko ob mostu, ter naredili pleteno in kvačkano zgodbo v obliki zaves v senčnici na domačem dvorišču. Oblikovalec Miha Cojhter je na odprtju razstave pri PV Zimzelenu poudaril, da je bil »osnovni namen projekta ohranjanje znanja ročnih del in druženja različnih generacij, ob tem pa tudi, da sodelujoči v projektu osnovno idejo oblačenja dreves razširijo, dodajo svoje ideje. To je v PV Zimzelenu najbolj uspelo.«

S pleteninami so oblekli tudi ograjo mostu pri PV Zimzelenu.

Stanovalke so v zimskih mesecih napletle šale za drevesa.

Senčnica s kvačkanimi zavesami pripoveduje zgodbo Doline meseca, v kateri stoji PV Zimzelen.