SKUPINA PV

Sporočila za medije

17.06.2013

Pred PV Zimzelenom diši po zeliščih

Vrtnarjenje, nabiranje in sušenje zdravilnih rož in zelišč, kuhanje domačih čajev – vse to so dobro znane dejavnosti starejših ljudi in tako tudi večine sedanjih stanovalcev PV Centra starejših Zimzelen v Topolšici. Iz tega je zrastla ideja, da bi na dvorišču doma postavili zeliščni vrt in sami pridelovali zelišča in začimbnice.

Idejo so razvili v projekt Medgeneracijsko sodelovanje – delavnice zeliščarstva v PV Zimzelen, ki od lanske jeseni poteka v okviru LAS Šaleške doline – Društvo za razvoj podeželja in bo izveden s finančno pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (Leader). S projektom želijo dati bivanju stanovalcev dodano vrednost, aktivno zaposlitev, priložnost za učenje, medgeneracijsko povezovanje s krajani, šolarji ter s pomočjo te dejavnosti in pridelkov promovirati PV Zimzelen v kraju in širše. K sodelovanju pri projektu so pritegnili Inštitut za ekološke raziskave ERICo Velenje, kjer imajo bogate izkušnje tudi s pridelavo in predelavo zelišč. Sodelavki ERICa dr. Nataša Kopušar in dr. Nives Vrbič Kugonič sta v jesenskem in zimskem času pripravili tri predavanja, ki so se jih udeležili stanovalci, zaposleni in krajani Topolšice.

V juniju so pred PV Zimzelenom postavili dve visoki gredi, v petek, 14. junija, pa so ju zasadili z zelišči in začimbnicami. Stanovalci so v tej praktični delavnici z veseljem sodelovali. Ob sajenju so po vonju prepoznavali posamezna zelišča in pripovedovali svoje izkušnje z njihovo uporabo. Ker so v PV Zimzelen po zeliščih poimenovali tudi vsako ob devetih bivalnih enot, je zdaj vsaka enota dobila lonec s svojim zeliščem, ki ga bo lahko negovala in uporabljala. V sklopu projekta bodo pripravili še čajanko, na kateri bodo izbrali »svojo« čajno mešanico zelišč.

  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas