SKUPINA PV

Sporočila za medije

19.06.2013

Premogovniku Velenje zlato za inovacijo v SAŠA regiji

V torek, 18. junija 2013, je v Velenju potekala slavnostna podelitev priznanj in diplom za najboljše inovacije v SAŠA regiji za leto 2012. Premogovnik Velenje je osvojil zlato priznanje za inovacijo z naslovom Varnostno signalni krmilni sistem za izdelavo jaška NOP II.

Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica (SŠGZ) je letos v ocenjevanje prejela trinajst predlogov iz desetih podjetij, podelila pa pet zlatih priznanj, sedem srebrnih in eno diplomo. Nosilci z zlatom nagrajene inovacije Premogovnika Velenje Varnostno signalni krmilni sistem za izdelavo jaška NOP II so mag. Anton Kotnik, Danijel Šibanc, Miran Penšek, Peter Venišnik in Boštjan Salmič.

Prisotne inovatorje so nagovorili predsednica SŠGZ dr. Cvetka Tinauer, izvršna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije Alenka Avberšek ter podžupan Mestne občine Velenje dr. Franc Žerdin.

O inovativnem trženju inovacij je spregovorila podjetnica, inovatorka in ustanoviteljica podjetja Vibacom mag. Violeta Bulc: »Nikoli ne dopustite, da vas prisilijo v stare zasnove oziroma stare načine razmišljanja. Ko potujemo in se dovolimo izzivati iz vseh strani, razumemo, da bistvo ni v tehnologiji – tehnologija je orodje, pomaga, da smo lahko boljši ljudje. Ravno tehnologije so nas pripeljale do tega, da je postala inovacija ključni vzvod ustvarjanja dodane vrednosti, hkrati pa nas je izzvalo v razumevanju, kdo sploh smo, česa smo sposobni kot ljudje.«

Predsednik Komisije za ocenjevanje inovacij pri SŠGZ Bojan Stropnik je podal poročilo Komisije: »Odziv na 14. zaporedni razpis je bil, tako po številu prijav kot po številu sodelujočih avtorjev, dober. Komisija je v ocenjevanje prejela samo profesionalne inovacije, zato bi si želeli tudi kakšno neprofesionalno oziroma še raje od samostojnega inovatorja. Opazna je rast kakovosti inovacij, kar je posledica načrtnega spodbujanja inovativne klime, stalnih izboljšav in inovacij znotraj podjetij.«

Obrazložitev za nagrajeni projekt Premogovnika Velenje Varnostno signalni krmilni sistem za izdelavo jaška NOP II je naslednja: Pri izdelavi novega jaška NOP II se uporabljata dva prevozna vitla za prevoz oseb in materiala ter sedem vitlov za premik dveh ploščadi in kabelskih vodov v jašku. Celoten sistem izdelave novega jaška mora biti opremljen z varnostno signalnim sistemom, ki je namenjen komuniciranju po jašku in varnemu delovanju celotnega sistema. Premogovnik Velenje je tovrsten sistem iskal na trgu in našel ponudbo za tehnično ustrezen in sprejemljiv sistem, katerega cena je bila zelo visoka, zato smo sami izdelali tehnično naprednejši sistem. 80 odstotkov opreme bomo po končani izdelavi jaška uporabili v sistemih avtomatizacije Premogovnika Velenje.

V kulturno-umetniškem programu so nastopili sopranistka Larisa Gregorc, baritonist Klemen Hrasnik in na klavirju Pascal Vehovec.

Priznanja in diplome za najboljše inovacije že od leta 2000 podeljuje SŠGZ. Priznanja so razdeljena v tri kategorije – zlata, srebrna in bronasta. Družbe v Skupini Premogovnik Velenje pri razpisu uspešno sodelujejo že od samega začetka.

Več fotografskih utrinkov iz dogodka na http://www.rlv.si/si/fotogalerija/2007/1159.

   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas