SKUPINA PV

Sporočila za medije

21.06.2013

V Kopalnici premogovniškega muzeja s sencami oživili spomine

Poseben ambient, zaznamovan z zgodovinskim pečatom, ki ga nosi Kopalnica v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju, je navdih mnogim. V njej so svoja dela že predstavili številni umetniki – slikarji, kiparji, fotografi in drugi. Tokrat se s prostorsko inštalacijo »Intervencija« predstavljata študenta Akademije za likovno umetnost v Ljubljani Anže Sever in Tomo Stanič.

Sodelovanje Premogovnika Velenje in Šaleškega študentskega kluba je minuli mesec obrodilo sadove. V okviru 23. Dnevov mladih in kulture smo zadnji petek v maju poleg najglobljega spektakla smeha na svetu v Muzeju premogovništva Slovenije odprli razstavo z inštalacijami v prostor z naslovom Intervencija.
»Muzej je prostor spomina in tudi skupni tuši v Kopalnici Muzeja niso nobena izjema, zato sva z lučmi poudarila spomin. Gledalci prenašajo sence na stene in te sence zaradi gibanja luči oživijo in obudijo dogajanje, ki je bilo v tem prostoru prisotno v preteklosti,» sta dejala avtorja razstave Anže Sever in Tomo Stanič, sicer študenta Akademije za likovno umetnost v Ljubljani.

»Kopalnico so nekoč uporabljali rudarji, potem ko so po opravljenem delu v črni garderobi odložili delovna oblačila, in predstavlja nekakšen prehoden prostor tako za rudarje kot za obiskovalce. Kopalnica lahko pomeni za obiskovalca prehod med svetlobo in temo, resničnostjo in iluzijo ter sedanjostjo in preteklostjo. Obiskovalec lahko z malo domišljije in zmožnostjo ne le gledanja, temveč tudi videnja, začuti nekdanji utrip rudarskega življenja in se za kratek čas preseli v preteklost, v spomine, v čas, ko so v tem prostoru še odmevale šale, živahne razprave, zgodbe in anekdote iz rudarskega življenja,« je o razstavi zapisala študentka zgodovine umetnosti in slovenistka Lilijana Podvinšek.

Razstava »Intervencija« bo na ogled do 30. julija 2013, do 10. julija 2013 pa je v Beli garderobi Muzeja na ogled razstava del likovne umetnice Klementine Golija.


Foto: Goran Petraševič.
   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas