27.06.2013

Franc Žerdoner, član Rudarskega okteta Velenje, prejemnik Grba Mestne občine Velenje

Mestna občina Velenje vsako leto v sklopu dogodkov ob prazniku občine, ki je 20. septembra, podeli tudi priznanja za izjemne dosežke. Med letošnjimi nagrajenci je Franc Žerdoner, dolgoletni član Rudarskega okteta Velenje, ki bo na prireditvi ob občinskem prazniku prejel Grb Mestne občine Velenje za dosežke na glasbenem področju.

Franc Žerdoner je eden najbolj prepoznavnih slovenskih harmonikarjev, vodij narodno-zabavnih ansamblov in skladateljev narodno-zabavne glasbe. Čeprav je od rojstva slaboviden, je že pri šestih letih zaigral prve melodije na harmoniki. Z osmimi leti je odšel v Zavod za slepo in slabovidno mladino v Ljubljano. Tam se je začel učiti igrati na klavir, igranja na harmoniko pa se je najprej učil pri Jožetu Povšetu. Po dveh mesecih učenja je že igral v harmonikarskem orkestru, kmalu pa je nastopal tudi kot solist. Leta 1963 je ustanovil prvo glasbeno skupino. Njegov prvi ansambel je imel okoli dvajset nastopov. Franc Žerdoner je igral harmoniko in kitaro, sodeloval pa je tudi pri pevskem zboru, ki je nastopal po vsej Sloveniji. Po končani srednji poklicni šoli v Škofji Loki je bil od leta 1965 do leta 1969 zaposlen v Zdravstvenem domu Žalec, nato pa do leta 1999 v Gorenju. Leta 1970 so bili ustanovljeni Šaleški fantje. Fantje so prepotovali pol Evrope, osvajali so zlate Orfejeve značke na festivalu na Ptuju (leta 1999 so na Ptuju kot najboljši ansambel festivala osvojili zlati Orfejev kipec), prva mesta pa so zasedli še na festivalih v Števerjanu, na Graški Gori in v Libojah. Dvakrat so se uvrstili na festival Slovenska polka in valček. Nastopali so na RTV Slovenija, sodelovali na Alpskem večeru, na prireditvah Glasba brez meja, na Koncertih iz naših krajev Radia Slovenija. Šaleški fantje so izdali 11 kaset oziroma zgoščenk. Kasneje je Franc Žerdoner ustanovil ansambel Franc Žerdoner s prijatelji. Tudi s tem ansamblom je nastopil na številnih festivalih in osvajal nagrade. Napisal je 230 skladb narodno-zabavne, pop in zborovske glasbe. Vodil je zbor upokojencev Vinske Gore in kvintet Flamingo, nastopal z oktetom slepih in slabovidnih Slovenije Luiss Braille. Vseskozi pa je bil nepogrešljivi član Rudarskega okteta Velenje, s katerim aktivno sodeluje še danes.

Za svoje delo je leta 2006 prejel priznanje župana Mestne občine Velenje, bil pa je tudi prejemnik priznanja OF Občine Žalec in Velenje, priznanja za posebne zasluge za delo v glasbi pri Zvezi slepih Slovenije. Prejel je tudi številna priznanja z različnimi ansambli na festivalih narodno-zabavnih ansamblov.