SKUPINA PV

Sporočila za medije

28.06.2013

Velenje bo s 53. Skokom čez kožo znova potrdilo rudarsko tradicijo

Velenje se bo v soboto, 29. junija 2013, znova odelo v rudarske barve, ko bo ob 18. uri na Mestnem stadionu izveden že 53. Skok čez kožo. Po starem običaju bodo v rudarski stan sprejeli 62 novincev. Častni skok bo opravili Bojan Kontič, župan Mestne občine Velenje, zaslužen za razvoj lokalne skupnosti in velik podpornik premogovniške dejavnosti. Zbrane bo uvodoma pozdravil predsednik Uprave Premogovnika Velenje dr. Milan Medved.

Požrtvovalnost in nesebično tovarištvo ter neomajna vera v rudarsko slogo in medsebojno pomoč so čez stoletja med rudarji izoblikovali posebno vez, ki je ustvarila skupnost s posebnimi simboli in običaji. Med slednje sodi poseben običaj sprejemanja novincev v rudarski stan, bolj znan kot »skok čez kožo«. Slavnostni sprejem v rudarski stan doživijo novinci na slovenski rudarski praznik 3. julija, prvi takšen sprejem v Velenju so pripravili leta 1961. Letošnji, že 53. po vrsti, bo izveden v soboto, 29. junija. Mesto bodo zavzeli rudarski uniformiranci, zaplapolale bodo rudarske zastave in že navsezgodaj bodo zadoneli zvoki budnice Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. Do danes so na slovesni prireditvi v rudarski stan sprejeli že 3.480 novincev, dijakov rudarske, strojne in elektro smeri ter v zadnjih letih tudi inženirjev rudarstva in geotehnologije.

Že šesto leto zapored bodo na Skoku čez kožo razglasili naj sodelavce oziroma sodelavke in naj skupino v Skupini Premogovnik Velenje. Za naj sodelavce so bili izbrani Silvo Oštir iz Premogovnika Velenje, Redžo Djuzalić iz HTZ Velenje, Margita Prevalnik iz PV Invest, Anton Klemenc iz RGP, Lilia Završnik iz Gost in Martin Štruc iz PV Zimzelen. Za naj skupino Skupine Premogovnik Velenje je bila izbrana skupina Transport jeklenega ločnega podporja – jama Preloge.

Začetek svečane, atraktivne in zabavne prireditve bo ob 17.30 na Titovem trgu v središču Velenja, od koder bo parada uniformiranih rudarjev pod vodstvom mag. Matjaža Koželja krenila proti Mestnemu stadionu. Po osrednjem dogodku se bo srečanje zaposlenih v Skupini Premogovnik Velenje in upokojencev nadaljevalo ob Velenjskem jezeru pri Restavraciji Jezero na tradicionalnem pikniku.

Nobena človeška dejavnost ni imela tako globokega vpliva na značaj in navade katerega izmed stanu, kot prav rudarjenje. Prebivalci Šaleške doline z množično udeležbo na osrednjem dogodku dokazujejo, da cenijo rudarski poklic in sporočajo, da Velenje je in bo rudarsko mesto tudi v prihodnje.

   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas