SKUPINA PV

Sporočila za medije

04.07.2013

Slovakom prodali napredovalni stroj GPK–PV za izdelovanje jamskih prog

Premogovnik Velenje je minulo soboto, ko je s 53. Skokom čez kožo obeležil rudarski praznik, podpisal pogodbo za prodajo napredovalnega stroja GPK–PV z največjim slovaškim rudnikom Hornonitrianske Bane iz Prievidze. Gre za posel v vrednosti 775.000 evrov, ki je plod lastnega inženirskega znanja in je nov pomemben dosežek Premogovnika Velenje, saj gre za prvi prenos sodobne rudarske tehnološke opreme znotraj trgov Evropske unije.

Na povabilo predsednika Uprave Premogovnika Velenje dr. Milana Medveda so se podpisa pogodbe in obenem tradicionalnega, že 53. Skoka čez kožo udeležili najvišji predstavniki slovaškega rudnika. Podpisu pogodbe so prisostvovali glavni tehnični direktor Miroslav Bražina, vodja Proizvodnje Karol Dubnický, vodja Tehničnih služb Jan Jankula in vodja Priprav Róbert Perniš.

Stroj, ki so ga Slovaki imeli na preizkusnem obratovanju, so po podpisu pogodbe zdaj dokončno odkupili. Konec preteklega meseca je bila na Slovaškem štiričlanska ekipa strokovnjakov iz Premogovnika Velenje, ki je v skladu s pogodbo izvedla tehnični pregled stroja. Ugotovili so, da je po dokončanju testnega obdobja stroj v zelo dobrem stanju. Slovaki so v tem času z njim naredili približno 860 metrov prog v izjemno zahtevnih razmerah. Kupec, ki je z napredovalnim strojem GPK-PV zelo zadovoljen, ga je namreč v minulem letu testiral v izjemno zahtevnih pogojih, saj je ta brezhibno deloval tudi v 22° naklonu navzdol in 25° naklonu navzgor. V Premogovniku Velenje smo takšen stroj do zdaj obremenili z naklonom, ki je znašal največ 15° navzdol. Tako ekstremnih pogojev, kot so jih imeli Slovaki, v našem premogovniku še nismo imeli.

Napredovalni stroj GPK–PV, katerega proizvajalec je Premogovnik Velenje, smo po vseh poskusnih obratovanjih in testiranjih, certificirali v skladu z evropsko zakonodajo. Zanj smo pridobili certifikat ATEX (Ex I M2 za uporabo stroja v metanski jami). Gre za konzolni stroj, ki ima elektro-hidravlični pogon in je namenjen izdelavi jamskih prog, preseka 4,7–24 m2. Primeren je za rezanje materialov trdote do približno 70 N/mm2. Navedeni stroj je plod skupnega znanja naših strokovnjakov z ruskim proizvajalcem ogrodja napredovalnega stroja KMZ Chelyabinsk – Kupeysk. Premogovnik Velenje ima za trženje tega stroja ekskluzivno zastopstvo za EU ter v Srbiji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini, Turčiji, Indiji, Maleziji, na Filipinih, Novi Zelandiji in v Avstraliji.

Premogovnik Velenje je s slovaškim rudnikom Hornonitrianske Bane že doslej dobro sodeloval, zaradi česar so tudi možnosti nadaljnjega sodelovanja velike. Slovaki za potrebe novega jamskega področja v svojem rudniku pripravljajo izdelavo daljšega odseka, v dolžini približno 600 metrov, zato želijo proizvodnjo avtomatizirati. Z njimi smo se že začeli dogovarjati za dobavo podajalnika lokov za vgradnjo ločnega podporja PL – 08 PV, ki je tudi plod lastnega znanja, ter v nadaljevanju še enega napredovalnega stroja GPK–PV. Ker na Slovaškem nimajo več rudarske šole in tudi svojih kadrov nimajo več kje izobraževati, so izrazili željo, da bi njihove zaposlene izobraževali pri nas, še posebej delavce na pripravskih deloviščih pri izdelavi jamskih prog.

  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas