SKUPINA PV

Sporočila za medije

26.08.2013

Mladinski pihalni orkester Baden Württemberg na turneji v Sloveniji

Mladinski pihalni orkester Baden Württemberg iz Nemčije (THE BADEN-WUERTTEMBERG YOUTH WIND ENSEMBLE – GERMANY) se bo na koncertni turneji po Sloveniji mudil med 29. avgustom in 7. septembrom. V okviru turneje bodo izvedli 4 koncerte pod taktirko dirigenta Felixa Hauswirtha in solista Jureta Hladnika (klarinet).

V petek, 30. avgusta, bodo ob 20. uri izvedli koncert v okviru Glasbenega poletja v Zdraviliškem domu Term Dobrna. V okviru prireditve Slovenjgraško poletje bo v soboto, 31. avgusta, ob 20.30 koncert na Trgu svobode v Slovenj Gradcu. V nedeljo, 1. septembra, bodo nastopili ob 19. uri na vrtu Ipavčeve hiše v okviru Šentjurskega poletja. V torek, 3. septembra, bo pihalni orkester Baden Württemberg iz Nemčije brezplačno nastopil v veliki dvorani Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje ob 19.30 uri.

Mladinski pihalni orkester Baden Württemberg je bil ustanovljen leta 1983. Orkester podpira Glasbeni svet Baden-Württemberg, njihovi mladi člani pa so nagrajenci tekmovanja, imenovanega »Jugend Musiziert«. V orkestru imajo priložnost izvajati glasbo za pihala in komorno glasbo najvišje kvalitete. Njihov dolgoletni dirigent in umetniški vodja je Felix Hauswirth, profesor dirigiranja na baselskem konservatoriju v Švici. K sodelovanju velikokrat povabijo tudi druge dirigente. Od leta 1992 je orkester koncertiral po Aziji, Avstraliji, v Združenih državah Amerike in Kanadi, v Braziliji, na Kostariki, v Južni Afriki, na Japonskem, obiskali so tudi Izrael in precej evropskih držav. Veliko nastopajo tudi po Nemčiji. Za svoje izdane zgoščenke, naslovljene Fireworks, Fresko, Création, Classics, Made in USA, Nathalie, Le Bal in Danzón, je orkester prejel veliko pohval s strani dirigentov in skladateljev iz Evrope in sveta.

Pihalni orkester Premogovnika Velenje, ki gosti Mladinski pihalni orkester Baden Württemberg iz Nemčije na tej koncertni turneji po Sloveniji, je soustvarjalec kulturnega in družabnega dogajanja v Velenju in širši okolici, nastopa tudi po Sloveniji in tujini. Prerasel je v odlični orkester amaterskih glasbenikov z dolgoletnimi izkušnjami in velikim znanjem, ki poleg tradicionalne pihalne glasbe, izvaja tudi moderno, klasično, zabavno glasbo. Da je glasba veliko več kot zgolj ton in zvok, pa dokazujejo na številnih nastopih izven naših meja. O njihovi kakovosti pričajo zlate medalje s svetovnih prvenstev pihalnih orkestrov na Nizozemskem ter najvišji naslovi iz drugih tekmovanj v mednarodnem in domačem okolju. Pihalni orkester Premogovnika Velenje se zahvaljuje za dosedanjo podporo in spodbudo v upanju na ponovno snidenje jeseni v abonmajski sezoni 2013/2014.

   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas