SKUPINA PV

Sporočila za medije

12.09.2013

V Premogovniku Velenje poskusno obratovanje novega glavnega jamskega črpališča

Zanesljivo obratovanje sistema za odvodnjevanje jam Premogovnika Velenje je zelo pomembno, saj je treba iz glavnega jamskega črpališča na površino izčrpati več kot 2 m3 jamske vode na minuto. Konec meseca septembra se bo začela izvajati prva faza poskusnega obratovanja novega jamskega črpališča na k. –41,5 in delno obnovljenega obstoječega glavnega jamskega črpališča na k. –130, saj je obstoječe glavno jamsko črpališče na k. –130 že izrabljeno.

Vse idejne in tehnične rešitve, ki so obdelane v zahtevnih izvedbenih rudarskih projektih za rekonstrukcijo sistema črpanja jamske vode na površino, so plod lastnega znanja strokovnjakov v Tehničnih službah in v Pripravi dela Premogovnika Velenje. V začetku septembra so jamomerci izvedli lasersko preslikavanje strojnice novega glavnega črpališča, kar je povsem nov pristop z uporabo modernih tehnologij, saj nudi možnost direktne uporabe takega posnetka v AutoCAD-u za direktno projektiranje.

Kot najprimernejša lokacija za novo glavno jamsko črpališče je bila izbrana lokacija na k. –41,5 v Južni talninski zvezi. Čeprav je izdelava objektov potekala v prihribini v zelo zahtevnih geotehničnih pogojih, je obrat Priprava dela objekte izdelal pravočasno in kakovostno. Po končani rekonstrukciji obeh črpališč, bo črpališče na k. –41,5 postalo glavno jamsko črpališče Premogovnika Velenje. V obeh črpališčih bo nameščena najnovejša elektrostrojna oprema, ki bo omogočala avtomatsko obratovanje črpališč brez stalne prisotnosti delavcev v črpališčih. Nadzor nad obratovanjem bo potekal iz Varnostno-tehnološkega informacijskega centra (VTIS) na površini.

Glavni jamski zbiralniki bodo ostali na k. –130. Tu bomo uredili manjše črpališče za kontinuirano prečrpavanje jamske vode v novo črpališče na k. –41,5. Nameščene bodo manjše črpalke za kontinuirano črpanje vode DÜHTING LHK 125 X 4 s kapaciteto 2,5 m3/min in močjo elektromotorja P=90 kW. Črpalke bodo premagovale višinsko razliko cca 100 metrov. Ker bodo imele nove črpalke manjše gabarite kot obstoječe, bo tudi njihovo morebitno centriranje in vzdrževanje črpalk enostavnejše. Za črpanje jamske vode od črpališča k. –130 do glavnega jamskega črpališča k. –41,5 in nato na površino bomo lahko v celoti uporabili zdajšnji cevovod.

Tudi v novem črpališču bo nameščena najnovejša elektrostrojna oprema, ki bo omogočala obratovanje črpališča brez stalne prisotnosti delavcev v njem. Nadzor in obratovanje črpališča bomo izvajali iz VTIS-a. V črpališču je v okviru evropskega razvojnega projekta OPTI-MINE vzpostavljeno tudi brezžično omrežje WLAN, ki omogoča brezžično komunikacijo in prenos podatkov. Omogočen je tudi vizualni nadzor nad obratovanjem črpališča, saj sta v strojnici vgrajeni videokameri, ki sta povezani z dežurno službo Premogovnika Velenje na površini. Zelo zahtevno montažo elektrostrojne opreme so zelo kvalitetno opravili delavci Jamske strojne službe in Jamske elektroslužbe.

Po uspešno opravljenem poizkusnem obratovanju sistema črpanja jamske vode na površino preko novega črpališča na k. –41,5 se bosta postopoma zamenjali še ostali črpalki na k. –130 z novima črpalkama. S tem bo končan zelo zahteven projekt rekonstrukcije črpanja jamske vode na površino. Popolnoma avtomatizirano črpanje jamske vode na površino ne bo zagotovil samo nemotenega odvodnjevanja jam, ampak je tudi iz varnostnega vidika zelo velika pridobitev za Premogovnik Velenje.

   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas