15.10.2013

Premogovnik Velenje referenčna zgodba na IBM dogodku

IBM  bo 24. oktobra 2013 v Portorožu organiziral dogodek z naslovom »Ključ do rešitev«, na katerem se bo skupaj s podjetjem KOPA predstavil tudi Premogovnik Velenje. Referenčna zgodba »Dokazano: z upravljanjem s ključnimi sredstvi do boljših poslovnih rezultatov« je rezultat inovativnega pristopa strokovnjakov iz obeh sodelujočih podjetij.

Tokratni IBM-ov dogodek bo združil več kot 500 predstavnikov najvišjih vodstev podjetij ter IT-direktorjev, analitikov, razvijalcev, medijev in drugih. Številni domači in tuji strokovnjaki bodo udeležencem čez štiri tematske sklope – Nova dimenzija poslovanja, Modrejše računalništvo, Modrejše trženje in Dobre prakse – predstavili izjemne poslovne in življenjske zgodbe, med njimi tudi asistent tehničnega vodje v Premogovniku Velenje Gregor Železnik in Aljaž Gradišnik iz Kope. Kot primer dobre prakse bosta predstavila referenčno zgodbo »Dokazano: z upravljanjem s ključnimi sredstvi do boljših poslovnih rezultatov«. Gre za Kopino inovativno rešitev, ki temelji na uporabi sistema IBM Maximo v velenjskem Premogovniku in na drugih implementacijah v Sloveniji in tujini. V ta namen sta podjetji pripravili predstavitveni film (http://www.youtube.com/watch?v=iCmJTW8U4fg ).

Informacijski sistem Maximo smo v Premogovniku Velenje in HTZ Velenje produkcijsko zagnali oktobra 2009. Od takrat do danes se število uporabnikov nenehno povečuje. Program omogoča uporabniku nadzor in upravljanje z opremo ter pregled nad vzdrževanjem le-te. V podjetju smo osnovne rešitve nadgradili z uporabniku prijaznimi vstopnimi centri, ki omogočajo večji pregled nad stanjem rudarske opreme, stroški vzdrževanja in zastoji na deloviščih. Maximo je tako postal tudi analitično orodje. Z IBM Maximo smo v podjetju pridobili združljiv sistem, ki v celoti pokriva področje vzdrževanja, tako v podzemnem delu kot tudi zunaj. Povezava z ERP sistemom omogoča pregled nad stroški, s čimer dobimo celotno sliko vzdrževanja rudarske opreme.

Uspešna implementacija Maximo in postavljene rešitve na področju poslovne politike so že pred časom vzbudili zanimanje tudi pri IBM-u, ki je izrazil namero za izdelavo študijskega primera rešitve. Implementacija je bila kot primer dobre prakse na primeru Premogovnika Velenje predstavljena tudi marca lani na konferenci Pulse 2012 v Las Vegasu.

»Projekt odraža inovativnost in strokovno znanje vseh sodelujočih,« je ob tem dejal predsednik Uprave Premogovnika Velenje dr. Milan Medved. »Inovacijam in lastnemu inženirskemu znanju v podjetju namenjamo še posebno pozornost, saj se zavedamo, da ravno vrhunskih strokovnjaki in razvojno naravnan ter inovativen pristop do rešitev uvršča Premogovnik Velenje med najsodobnejše in tehnološko najbolje opremljene premogovnike s podzemno eksploatacijo tudi v svetovnem merilu.«