SKUPINA PV

Sporočila za medije

20.11.2013

Na odrskih deskah Muzeja premogovništva Slovenije ljubezenska zgodba o velenjskem rudarju

Uspešna premiera monodrame Ferija Lainščka Mišo frajer, Janko hajer

Nova ljubezenska zgodba Ferija Lainščka z naslovom Mišo frajer, Janko hajer je v četrtek, 14. novembra 2013, premierno oživela na odrskih deskah Muzeja premogovništva Slovenije. Monodrama v izvedbi igralca Gledališča Velenje Karla Čretnika in pod režisersko taktirko Petra Boštjančiča je zgodba velenjskega rudarja o veselju in žalosti.

Mišo frajer, Janko hajer je zgodba Ferija Lainščka, ki se dogaja v času Titovega Velenja in spremlja življenje rudarja Janka, ki je zelo podoben legendarnemu pevcu Mišu Kovaču. V vlogi Janka se je izkazal igralec Gledališča Velenje Karl Čretnik, ki je v prizivnici premogovniškega muzeja s svojo igro navdušil zbrano množico. Po odigrani premieri je povedal: »Premiera je vedno malo napeta. Všeč mi je, da je prišlo toliko ljudi in da so igro dobro sprejeli. Zelo sem zadovoljen.« Prvi del je zgodba o Velenju, nato se začne tragična življenjska zgodba o rudarju z dvema otrokoma, ki pa nista njegova: »V življenju je treba tudi to sprejeti in na koncu je vse lahko lepo,« je ob tem dejal Čretnik. Igralec je bil kar 35 let med rudarji, čeprav nikoli ni bil pravi »knap«: »V vseh teh letih, ko sem bil s pravimi rudarji, sem jih dobro spoznal, jih začutil, zato tudi poznam njihovo razmišljanje. Zagotovo je nekaj »knapa« tudi v meni,« je še povedal Čretnik.

Ob tej priložnosti je svetovalec predsednika Uprave za področje varnosti v Premogovniku Velenje Boris Potrč igralcu podaril diamant iz ksilita, ki simbolizira nastanek mesta Velenja in celotne Šaleške doline, ki sta nastala na premogu, iz premoga in zaradi premoga.

Igralec Karl Čretnik je za dolgoletno delo v kulturi in prispevek k razvoju gledališke dejavnosti v Velenju ter povezovanje starejše in mlajše generacije velenjskih gledališčnikov letos prejel zlati grb Mestne občine Velenje. V 50 letih je igralsko upodobil 35 vlog in v njih odigral 427 gledaliških predstav, ki jih je videlo okoli 70.000 gledalcev. Kot režiser se je podpisal pod 18 gledaliških predstav.

Feri Lainšček je eden najuspešnejših in najvplivnejših pisateljev, pesnikov in scenaristov pri nas. Njegova številna dela so obogatila slovenski književni prostor. Neizbrisen pečat je Lainšček pustil tudi v slovenski kinematografiji; po njegovem romanu je bil namreč posnet slovenski film Petelinji zajtrk.

Ponovitev monodrame Mišo frajer, Janko hajer bo v četrtek, 21. novembra 2013, ob 19. uri v Muzeju premogovništva Slovenije.

Fotografski utrinki iz premiere na ogled na http://www.rlv.si/si/fotogalerija/2007/1181.

  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas