20.11.2013

Gasilci Premogovnika Velenje so aktivni

Člani Prostovoljnega industrijskega gasilskega društva Premogovnika Velenje že več kot osem desetletij svojega delovanja nenehno nadgrajujejo znanje, krepijo usposobljenost in sledijo tehničnim napredkom. Zadnji mesec so zaznamovali nenapovedana gasilska vaja, obisk osnovnošolcev in uspešno končano izobraževanje osmih članov društva.

V mesecu požarne varnosti, 24. oktobra 2013, so člani Prostovoljnega industrijskega gasilskega društva Premogovnika Velenje izvedli nenapovedano gasilsko vajo. Predpostavka vaje je bil požar na objektu 300 Klasirnica. V požaru je bila poškodovana ena oseba. Na sklic se je odzvalo osemnajst gasilcev z dvema voziloma – GVC 24/50 in GVM 1 – v pripravljenosti so bili tudi v Gasilskem domu Premogovnika Velenje. Na kraju požara so našli eno osebo, jo prenesli na varno območje in oskrbeli. Vaja je bila usklajena z Vodjo proizvodnega področja in glavnim tehničnim vodjo Ivanom Pohorcem in Službo za varnost in zdravje pri delu referentom za požarno varnost v Premogovniku Velenje Dušanom Reberčnikom. V akciji sta se poleg gasilcev izkazala tudi dežurni Premogovnika Velenje in Služba varovanja HTZ Velenje. Vaja je znova potrdila dobro strokovno usposobljenost gasilcev za posredovanje v izrednih razmerah.

Gasilci velenjskega Premogovnika posebno pozornost namenjajo izobraževanju otrok in mladine, zato so se z veseljem odzvali povabilu učencev drugega razreda Osnovne šole Šalek v Velenju. Obiskali so jih 15. novembra 2013 in jim predstavili delo, zaščitno opremo ter osebno opremo gasilca. Z otroki so se pogovarjali o nevarnostih požara in o klicni številki 112, v zahvalo pa prejeli risbe na temo gasilec.

Člani društva – trenutno jih je 40 – ves čas nadgrajujejo svoje znanje. Novembra sta dva člana pri Gasilski zvezi Velenje uspešno opravila izpit za vodjo enot (gasilski častnik) in šest članov nadaljevalni tečaj za gasilca.

Korenine Prostovoljnega industrijskega gasilskega društva Premogovnika Velenje segajo v leto 1932. Njihova osnovna naloga je strokovno izpopolnjevanje gasilcev ter zagotavljanje tehnične in operativne sposobnosti za gasilske intervencije tako na območju Premogovnika Velenje kot tudi na celotnem območju občin Velenje in Šoštanj.