SKUPINA PV

Sporočila za medije

03.12.2013

Velenjski godbeniki osmo abonmajsko sezono začeli z jubilejnim koncertom nekdanjega dirigenta Ivana Marina

Pihalni orkester Premogovnika Velenje je svojo osmo abonmajsko sezono začel z jubilejnim koncertom ob 75-letnici dolgoletnega dirigenta in častnega člana velenjskih godbenikov mag. Ivana Marina, ki je v soboto, 30. novembra 2013, po skoraj desetletju, odkar je vodenje prepustil zdajšnjemu dirigentu Matjažu Emeršiču, ponovno zavihtel dirigentsko palico pred polno dvorano Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega v Velenju.

Od petdesetih let prejšnjega stoletja in vse do danes je bil razvoj rudarske godbe v Šaleški dolini tesno povezan z mag. Ivanom Marinom. Z Rudarsko godbo Velenje – zdajšnjim Pihalnim orkestrom Premogovnika Velenje – je posnel številne gramofonske plošče, kasete in zgoščenke. Marin je ustvaril moderno godbo, takšna je danes tudi velenjska godba. Njegovi člani so abonmajski program v sezoni 2013/2014 začeli s slavnostnim koncertom ob 75-letnici nekdanjega dirigenta, ki je po štiridesetih letih vodenja dirigentsko palico leta 2004 predal zdajšnjemu dirigentu Matjažu Emeršiču.

Dirigent Ivan Marin je bil že med študijem tri leta zunanji član Pihalnega orkestra Slovenske policije. Leta 1963 se je redno zaposlil v Glasbeni šoli Velenje in januarja 1965 postal njen ravnatelj. V letu 1966 je postal zunanji sodelavec profesor na velenjski gimnaziji, kjer je deset let poučeval predmet umetnostna vzgoja, smer glasba. Leta 1966 je ustanovil Dekliški zbor Gimnazija Velenje, ki ga je vodil polnih dvajset let ter z njim na mnogih pevskih festivalih doma in na tujem dosegel vrsto najvišjih priznanj (zlate, srebrne in bronasto plaketo MPF Celje, priznanje na Republiških revijah v Zagorju ob Savi in 1. nagrado na Mednarodnem festivalu v Neerpeltu (Belgija) 1987). V letih od 1969 do 2004 je prejel vrsto zlatih in srebrnih plaket na tekmovanjih v Sloveniji ter kar petkrat zlato plaketo in 1. mesto na Svetovnih tekmovanjih pihalnih orkestrov Kerkrade (Nizozemska): 1978, 1981, 1989, 1993, 1997. Na prvem mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov Slovenija 2000 v Kopru je z orkestrom prejel najvišje število točk in zlato plaketo s pohvalo o koncertu skupine in tako postal absolutni zmagovalec tega tekmovanja.

Prav zaradi mednarodnih umetniških uspehov pri vodenju Dekliškega zbora Gimnazije Velenje in Rudarske godbe Velenje je bil po kriterijih Fakultete glasbenih umetnosti Univerze v Beogradu, v šolskem letu 1985/1986 na natečaju izbran za podiplomski študij dirigiranja. Leta 1987 je zagovarjal magistrsko delo s temo Trboveljski slavček – glasbeni fenomen med dvema vojnama (1918–1941), uspešno končal podiplomski študij in si pridobil akademski naziv magister dirigiranja. Ivan Marin je tudi član mednarodnega glasbenega združenja CISMA in Evropskega združenja glasbenih šol EMU. Kot stalni član in predsednik žirij na tekmovanjih slovenskih pihalnih orkestrov si prizadeva za višjo programsko in izvajalsko kakovost glasbenih izdelkov.

V prvem delu se nam je orkester predstavil v zahtevnih izvedbah Webrovih Oberona (Uvertura) in Concertina za klarinet in orkester, pri katerem je kot solist na klarinetu svojo nalogo odlično opravil mladi Aljoša Pavlinc, ter Šoštakovičevo Jazz suito no. 2. V drugem delu so godbeniki navdušili občinstvo s skladbami domačih avtorjev – Marjan Kozina nas je popeljal v Belo krajino, Vinko Štrucl v kraljestvo Zlatoroga, Janez Marin st. pa v Šaleško dolino z istoimensko skladbo. Koncert seveda ni minil brez še ene Marinove – Koračnice rudarjev (op. a. Marin st.), zaključil pa se je s še eno koračnico z – za rudarsko Velenje zelo pomenljivim – naslovom Srečno.
        
Tudi v nadaljevanju se obeta nepozabna abonmajska sezona velenjskih godbenikov. Praznični december bo zaznamoval drugi abonmajski koncert. S prijetno razgibanim programom bodo ljubitelje glasbe 21. decembra 2013 na Prednovoletnem koncertu razvajali člani Mladinskega simfoničnega orkestra Glasbene šole Celje, ki deluje pod umetniškim vodstvom Matjaža Brežnika. Na koncertu se jim bo pridružila solistka Nataša Lazič, ki se bo sprehodila po črno-belih tipkah. Že tradicionalni Novoletni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, pod vodstvom Matjaža Emeršiča, bo 25. januarja 2014 v velenjskem hramu kulture, ko bodo postregli z izvrstnim programom ter zanimivima gostoma – vokalistko Evo Boto in na violončelu Jako Stadlerjem. 20. marca 2014 bomo lahko prisluhnili glasbenikom, ki so vsak na svoj način povezani z našim mestom. Big Band VOX je mlada velenjska zasedba, ki je kljub kratkemu času delovanja nanizala lepo število koncertov. Na koncertu se bodo glasbeno spogledovali z zanimivimi gosti. Abonmajsko sezono bodo godbeniki končali 24. aprila 2014, ko bo na sporedu Spomladanski koncert. Koncerti Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje so nekaj posebnega, saj razveseljujejo z zanimivimi, tematsko zasnovanimi programi. Vedno znova se trudijo, da bi bila rdeča nit koncertnih večerov nekaj posebnega, vedno pa s poudarkom na kakovostni glasbi.

Fotografski utrinki iz dogodka na ogled na http://www.rlv.si/si/fotogalerija/2007/1182.

   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas