10.12.2013

Sv. Barbara že devetič ob Škalsko jezero privabila številne tekače

Sončna in mrzla nedelja, 8. decembra, je na tekaške poti ob Škalsko jezero zvabila veliko tekačic in tekačev. Tokrat je že 9. štafetni tek za nagrado svete Barbare, ki ga ob počastitvi godu zavetnice rudarjev pripravlja Športno društvo Skupine Premogovnik Velenje, gostil kar 85 ekip iz cele Slovenije.

Letos padel nov rekord proge

Štafete so razvrščene v starostne kategorije. Ekipa najmlajših tekačev je tako skupno štela 28 let, najstarejša pa častitljivo 301 leto. Da tekmovanje za pokal svete Barbare iz leta v leto postaja vse bolj vrhunsko, ne dokazuje zgolj število udeležencev, ampak tudi rezultati, ki jih tekači dosegajo na 3.250 metrov dolgi progi, saj smo letos videli nov rekord, ki ga je dosegla ekipa Atletskega kluba Velenje 1.

Tekli v petih starostnih kategorijah

Štafetne ekipe, ki so jih sestavljali trije tekači in najmanj ena predstavnica nežnega spola, so organizatorji razvrstili v pet starostnih kategorij. V kategoriji do 72 let je s časom 0:47:10 slavila ekipa Borči team. V kategoriji od 73 do 119 let so vso konkurenco s časom 0:45:11 premagali člani ekipe Atletskega kluba Velenje 1. Zmago v kategoriji od 120 do 159 let so s časom 0:48:20 osvojili tekači ekipe revije Tek Plus. V tej kategoriji so tekači Športnega društva Skupine Premogovnik Velenje s časom 0:55:10 dosegli peto mesto.

Panaceo team je bila najboljša ekipa v kategoriji od 160 do 199 let, zmago so si pritekli s časom 0:48:10. Na drugem mestu v tej kategoriji je bila ekipa Premogovnika Velenje 1, ki je s progo opravila v času 0:52:20.

V kategoriji seniorjev so si prvo mesto z 0:51:18 pritekli člani štafete Tekaške šole Živko 1. V tej kategoriji je imel Premogovnik Velenje dva predstavnika; štafeta Premogovnika Velenje 2 je s časom 0:56:58 osvojila drugo mesto, ekipa Premogovnika Velenje 3 pa s časom 0:59:00 peto mesto.

Absolutni zmagovalci ekipa AK Velenje 1

Zmaga v skupnem seštevku je tako z rekordom proge pripadla ekipi Atletskega kluba Velenje 1. Štafeta v sestavu Mateja Mlinar, Rok Florjan, Kevin Dolar in Jan Kramer je štiri kroge pretekla v 45 minutah in 11 sekundah. Na drugem mestu je bila Tekaška šola Živko 2, ki so jo sestavljali Jože Škodnik, Martin Ocepek, Zala Ahtik in Jan Vukovič. Traso so premagali v 46 minutah in pol. Tretje mesto v absolutni kategoriji so osvojili tekači ekipe Borči team. Sestavljali so jo Vid Kramer, Ana Noner, Tim Seničar in Jan Kokalj, ki so v cilj pritekli s skupnim časom 47 minut in 10 sekund.

Časi uvrščenih na stopničke kažejo, da je bila konkurenca močna, kar veseli in daje dodatno spodbudo za prihodnja leta. Organizatorji dodajajo, da si v prihodnje želijo še več tekačev in tekačic, ki se bodo podali na progo in tako nastopili na zanimivem športnem dogodku v Šaleški dolini.

Fotografski utrinki iz dogodka na http://www.rlv.si/si/fotogalerija/2007/1185.

Na letošnji tek se je prijavilo kar 85 ekip iz cele Slovenije.

Najstarejša in najmlajša ekipa