SKUPINA PV

Sporočila za medije

23.12.2013

Paleta občutij na drugem abonmajskem koncertu velenjskih godbenikov v tej sezoni

Preplet energije in glasbene strasti odličnih celjskih glasbenikov

V soboto, 21. decembra 2013, se je v Veliki dvorani Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje na drugem abonmajskem koncertu tamkajšnjih godbenikov predstavil Mladinski simfonični orkester Glasbene šole Celje. Dirigent Matjaž Brežnik je izbral barvite in temperamentne orkestrske skladbe romantičnih skladateljev, pridružila pa sta jim tudi dva odlična solista – Nataša Lazič na klavirju in Nejc Zahrastnik na trobenti.

Pihalni orkester Premogovnika Velenje je v okviru drugega abonmajskega koncerta v sezoni 2013/2014 gostil celjski Mladinski simfonični orkester, ki združuje najboljše glasbenike tamkajšnje glasbene šole. Čustvena, spevna in vznemirljiva melodija Rahmaninovega drugega koncerta za klavir in orkester je bila izjemen uvod v koncertni večer. Ena najprivlačnejših del klavirske literature, ki združuje popolnost z romantičnim zanosom, je poslušalcem segla v srce. Po kratkem premoru so zaigrali dve skladbi mladega celjskega komponista Leona Firšta – Mini rapsodijo in Pravljico za trobento in orkester. Sledila je suita za promenadni orkester ruskega skladatelja Dimitrija Šostakoviča, enega največjih simfonikov 20. stoletja, ki je sestavljena iz baletne, priložnostne in filmske glasbe. Na koncertu je bilo moč prisluhniti valčku številka 2, ki je zaradi svoje melanholične melodike še posebej priljubljen med poslušalci. Za konec glasbenega večera so mladi godbeniki zaigrali vsem dobro znano glasbo za plesno predstavo Lord of the dance skladatelja Ronana Hardimana. Skladba je poslušalce popeljala v mističen čas in prostor, kjer se prepletajo ljubezen, nevarnost in hrepenenje. Na koncertu sta se jim pridružila dva izjemna solista – Nataša Lazič, ki se je sprehodila po črno-belih tipkah, in Nejc Zahrastnik na trobenti.

Koncert je odlično uspel, kar je z gromkim aplavzom potrdilo številno občinstvo. Nedvomno je orkester izžareval posebno energijo, kar kaže na svojevrstno povezanost med člani orkestra.

Repertoar Mladinskega simfoničnega orkestra Glasbene šole Celje, enega najboljših tovrstnih sestavov pri nas, zajema literaturo vseh stilnih obdobij, posebno mesto pa zasedajo dela slovenskih skladateljev. Do zdaj so posneli štiri zgoščenke. Sodelovanje z najvidnejšimi solisti, glasbenimi skupinami in zbori na številnih festivalih in prireditvah le še dodatno potrjuje kakovost njihovega ustvarjanja.

Kot tretji v nizu abonmajskih koncertov v sezoni 2013/2014 bo na sporedu že tradicionalni Novoletni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. Na koncertu, ki bo 25. januarja 2014 v velenjskem hramu kulture, bodo postregli z izvrstnim programom ter zanimivimi gosti in tako poskrbeli za vse glasbene sladokusce. Godbeniki, ki delujejo pod taktirko Matjaža Emeršiča, bodo z raznolikim glasbenim programom ponovno dokazali, da pri glasbenem ustvarjanju ne poznajo meja. Skupaj z dvema odličnima solistoma – vokalistko Evo Boto in na violončelu Jako Stadlerjem – bodo zagotovo znova dvignili občinstvo na noge.

   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas