SKUPINA PV

Sporočila za medije

16.01.2014

Vznemirljivo potovanje po skrivnostnih rovih opuščenega rudnika

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju navdušuje že 15 let

Od torka, 21. januarja 2014, dalje bo v Velenju ponovno na ogled Muzej premogovništva Slovenije. Muzej z razkritjem pravega utripa podzemlja že petnajst let navdušuje vse generacije. Do zdaj si ga je ogledalo že več kot 374.000 obiskovalcev iz celega sveta.

Globoko v rovih nedelujočega dela rudnika je urejen Muzej premogovništva Slovenije. Globino 160 metrov obiskovalci v spremstvu vodičev dosežejo z več kot 120 let starim dvigalom, kjer jih čaka prava podzemna pustolovščina. Oblečeni v rudarska oblačila in s čeladami na glavah spoznavajo začetek rudarske dejavnosti na tem območju, ko so premog iz višje ležečih rovov še odvažali otroci s konji, pa vse do danes, ko je velenjski Premogovnik opremljen s sodobno tehnologijo. Še posebej so navdušeni nad simulacijo rudarske nesreče s tresenjem tal in zvočnimi učinki ter adrenalinsko vožnjo z vlakcem po temnih rovih. Med uro in pol vznemirljivega potovanja med številnimi zanimivimi scenami in lutkami, ki oživijo s pomočjo sodobne avdiovizualne opreme, je poskrbljeno tudi za pravo rudarsko malico v najgloblje ležeči jedilnici v Sloveniji.

Na površju se pustolovščina ne konča. Obiskovalcem je na ogled bivališče iz tridesetih let minulega stoletja, ki prikazuje skromno življenje rudarjev v tistem času. Natančna podoba razvoja slovenskega premogovništva pa je prikazana v desetih tematskih sklopih. V muzejskem parku so nameščene scene, ki predstavljajo lesene podgradnje, zgodovino premogovništva v Šaleški dolini v primerjavi s svetovnimi dosežki in dogodki, podgradnjo z jeklenim ločnim podporjem, zgodovino in razvoj jaškov ter pregled jamskih voznih enot ob starem rudniškem jašku.

V Razstavišču Barbara so čez vse leto na ogled priložnostne razstave, posebno doživetje pod zemeljskim površjem pa omogoča organizacija porok in rojstnodnevnih zabav. Za obiskovalce muzeja je v trgovini na voljo bogata ponudba tipičnih rudarskih spominkov in knjižic z rudarsko tematiko.


Muzej premogovništva Slovenije je možno obiskati tudi virtualno. 360-stopinjske prostorske slike omogočajo interaktivni vpogled v posamezne prostore muzeja – prizivnica, scena Antona Aškerca, stolp jaška Škale in panoramski pogled s stolpa, geološki steber Šaleške doline, Črna garderoba, rudarsko stanovanje in druge zanimive scene. Vizualna izkušnja z virtualnim obiskom je na voljo na spletni povezavi http://muzej.rlv.si/si/virtualna-razstava. Na spletni strani Muzeja so na voljo še številne zanimivosti, povezane s premogovništvom, med drugim tudi slovar rudarskih izrazov in za najmlajše spletno igrišče »Ligijev premogovnik.«

Vstopnica v Muzej je lahko izvirno darilo za vsakogar in ob vsaki priložnosti, saj pomeni vstop v svet rudarjev, svet, kot so ga v preteklosti čutili, v njem delali in živeli številni rudarji.

Ogled podzemne pustolovščine 160 metrov pod zemeljskim površjem bo možen od torka do sobote od 9.00 do 16.30 (sprejem zadnje skupine ob 14.30). Ob nedeljah in ponedeljkih bo muzej zaprt.

 
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas