SKUPINA PV

Sporočila za medije

27.01.2014

Velenjski godbeniki z novoletnim koncertom potrdili glasbeno odličnost

Raznolik glasbeni program, ki ga je pripravil Pihalni orkester Premogovnika Velenje za že tradicionalni Novoletni koncert, je bil ponoven dokaz, da pri glasbenem ustvarjanju ne poznajo meja. Članom orkestra, ki deluje pod taktirko Matjaža Emeršiča, so se na koncertu, ki so ga izvedli v soboto, 25. januarja 2014, pridružili trije odlični solisti – vokalistka Eva Boto, na violončelu Jaka Stadler in na trobenti Marko Novak.

Vsi, ki so se na zadnjo januarsko zvečer zbrali v velenjskem hramu kulture, so doživeli vrhunski glasbeni večer. Premišljena kombinacija talenta, uglajenosti in instrumentalnih zmožnosti velenjskih godbenikov in njihovih gostov je bila zagotovilo za nepozaben večer. Za uvod v aktualno olimpijsko vzdušje so zbrani najprej prisluhnili Olimpijskim fanfaram vsestranskega ameriškega skladatelja Johna Williamsa, sicer avtorja največjih filmskih uspešnic vseh časov. Po zvenu fanfar je bil na vrsti Koncert za violončelo in pihalni orkester Friedericha Gulde, ki zahteva vrhunske glasbenike – in violončelist ter član znamenitega Simfoničnega orkestra Bavarskega radia Jaka Stadler to prav gotovo je. Skladba Eaglecrest ali Orlov greben ameriškega skladatelja Jamesa Charlesa Barnesa je poslušalce popeljala v drugi del koncertnega večera. S pesmimi slovenskih skladateljev – Vsak je sam, Boljša kot prej in Ta noč je moja – je večer popestrila tudi izjemna vokalistka in zmagovalka izbora slovenske popevke za pesem Evrovizije EMA 2012 Eva Boto. V pihalnem orkestru brez trobente ne gre in tudi tokrat ni šlo. Kot solist na trobenti se je v skladbi Michela Manganija Tema za trobento predstavil Marko Novak, član velenjskih godbenikov in drugih glasbenih zasedb, tako orkestrskih kot iz sveta zabavne glasbe. Sledil je umirjeni tango iz simfoničnih plesov sodobnega japonskega skladatelja Yosuke Fukuda. V svet ameriških velemest pa je poslušalce popeljala skladba Metroplex Roberta Sheldona, ki velja za največkrat izvajanega sodobnega skladatelja glasbe za pihalni orkester.

Velenjskim godbenikom so poslušalci namenili bučen aplavz, zato so se ti odločili še za dva dodatna bisa. Kot se za glasbenike, ki prihajajo iz mesta, ki je zraslo na premogu, spodobi, so zaigrali Rudarsko koračnico, zaključili pa s skladbo Radetzky marš, ki na takšnem koncertu preprosto ne sme manjkati. Z novoletnim koncertom so člani Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje ponovno dokazali, da je glasba z besedo neopisljiva in da se vedno znova trudijo, da bi bila rdeča nit koncertnih večerov nekaj posebnega, vedno pa s poudarkom na kakovostni glasbi. Svojo glasbeno odličnost so dokazali že mnogokrat do zdaj. To dokazujejo številne nagrade – zlate medalje s svetovnih prvenstev pihalnih orkestrov na Nizozemskem ter najvišji naslovi iz drugih tekmovanj v mednarodnem in domačem okolju.

Kot četrti v nizu abonmajskih koncertov bo na sporedu koncert mlade velenjske zasedbe Big Band VOX z gostjo Majo Keuc. Glasbenikom, ki so vsak na svoj način povezani z mestom Velenje, bo moč prisluhniti 20. marca 2014. Dodatne informacije o abonmajskem programu in nakupu vstopnic v prostorih Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje, na 031 677 444 ali www.popv.si.

Fotografski utrinki iz dogoka na http://www.rlv.si/si/fotogalerija/2014/novoletni-koncert-velenjskih-godbenikov.


Velenjski godbeniki z odlično vokalistko Evo Boto.
   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas