07.02.2014

v Centru starejših Zimzelen obeležili slovenski kulturni praznik

S prebiranjem pesmi Mile Kačič, Neže Maurer, Ivana Minattija, Toneta Pavčka, Franceta Prešerna, Dragotina Ketteja in drugih so v Centru starejših Zimzelen danes obeležili slovenski kulturni praznik. Več kot 30 stanovalcev se je zbralo na bivalni enoti Sivka in prebiralo pesmi slovenskih pesnikov in pesnic. Nekaterih so se na iz ust spomnili še iz šolskih dni – Prešernovega Povodnega moža na primer, nekatere so brali iz knjig. Pri tem so se stanovalci najbolj spomnili rojaka Karla Destovnika Kajuha, katerega 70. obletnico smrti bodo v Šaleški dolini zaznamovali 22. februarja. Domačini so pripovedovali svoje spomine na Kajuhovo družino, recitirali so več njegovih pesmi.

Srečanje so namenili tudi splošnemu pogovoru o kulturi. Z njo razumejo knjige, slike, pesmi, pa tudi obiskovanje gledališča, muzejev. Tisti stanovalci, ki so živeli na deželi, se radi spominjajo podeželskih gledaliških skupin, ki so pripravljale veseloigre z vsebino iz kmečkega življenja. Poudarili so, da je kultura tudi lepo obnašanje, vsekakor pa spoštljiv odnos do slovenskega jezika. Moti jih veliko tujk, predvsem angleških, v govorici mladih in napačnega ali preveč sproščenega govora tudi v medijih.

V Zimzelenu imajo sicer svojo knjižnico, knjige pa so nameščene tudi na vseh bivalnih enotah. Vse knjige – več kot 3.000 jih je – so dobili podarjene. Stanovalci radi berejo tudi revije in časopise, tistim, ki jim oči ne služijo več dobro, pa enkrat na mesec zanimivo zgodbo predstavi knjižničarka Knjižnice Velenje na bralni čajanki. S kulturo se srečujejo tudi na številnih prireditvah, ko jim zapojejo pevski zbori, zaplešejo folklorne skupine in zaigrajo različni ansambli. Vsaka dva meseca imajo v razstavišču tudi novo likovno razstavo. Do konca februarja je na ogled razstava akrilov in akvarelov člana Društva šaleških likovnikov Oskarja Sovinca.