03.10.2014

Rudar – tradicije si ne pustimo vzeti

»Če ne bi videl luči na koncu tunela, te odgovorne funkcije prav gotovo ne bi sprejel,« v uvodniku sedme številke časopisa Rudar v tem letu pravi novi predsednik Uprave mag. Ludvik Golob. »Zavedam se, da bo izjemno težko, toda če bomo vsi stopili skupaj, verjamem, da nam bo uspelo,« je še prepričan mag. Golob.

Knapi vemo, kdaj moramo stopiti skupaj – skupaj smo stopili tudi ob praznovanju rudarskega praznika, ki se je letos v zgodovino velenjskega premogovništva zapisal nekoliko kasneje kot običajno. Kakšno je bilo razpoloženje na dan praznovanja in kakšen ponos predstavljata uniforma in rudarski poklic si lahko preberete v rubriki Z delom se vse doseže. Istega dne so praznovali tudi letošnji jubilantke in jubilanti Premogovnika in njegovih povezanih družb. Za njihov prispevek smo se jim zahvalili na slovesnosti v velenjski glasbeni šoli. V tej rubriki najdete tudi zapis o novem glavnem jamskem črpališču, ki je nujen za zanesljivo obratovanje sistema za odvodnjavanje jam. Aktivnosti se odvijajo tudi na tujih trgih; podpisali smo sporazum za izdelavo idejnega projekta odpiranja bosanskega rudnika, v Bruselj pa smo prijavili nove mednarodne razvojne projekte. Koliko goriva ima »motor« članov Jamske reševalne čete smo preverili na že tradicionalnem Cooperjevem testu.

Podjetje smo ljudje, zato je skrb za varnost in zdravje zaposlenih na prvem mestu. S kakšnimi programi skrbimo za njihovo zdravje, si lahko preberete v istoimenski rubriki. Da še vedno podpiramo rudarske poklice, smo dokazali s podpisom pogodb kadrovskih štipendij za dijake Rudarske šole Šolskega centra Velenje. Zavedamo se, da »v nesreči spoznaš pravega prijatelja«, zato smo navezali stik s poslovnimi partnerji v BiH in Srbiji ter priskočili na pomoč tamkajšnjim prizadetim v majskih poplavah.

RGP sanira plaz pod grajskim hribom, je naslov prvega članka v rubriki Skupina Premogovnik Velenje. Zahtevna sanacijska dela strokovnjaki RGP-ja zmorejo, svoje delo pa odlično opravljajo tudi strokovnjaki HTZ-ja. Za njihovo inovacijo jim je Gospodarska zbornica Slovenije v okviru Dneva inovativnosti podelila srebrno priznanje. Zapisali smo tudi o izjemno zanimivi mednarodni izmenjavi v Centru starejših Zimzelen.

Rubrika Tretji polčas je tokrat precej glasbeno obarvana; Harmonikarji Premogovnika Velenje so bili na tradicionalni avstrijski prireditvi »Bergmandelfest« ponovno nepremagljivi, Rudarski oktet Velenje je prejel grb Mestne občine Velenje, naši godbeniki pa pred začetkom nove abonmajske sezone obljubljajo čisti glasbeni užitek.

Na spletni povezavi http://www.rlv.si/si/za-medije/rudar/1316 je na voljo elektronska verzija časopisa Rudar.

Prijazno vabljeni k branju!