SKUPINA PV

Sporočila za medije

06.01.2015

Novoletni koncert velenjskih godbenikov v družbi Mojmira Sepeta in odličnih solistov

Tretji abonmajski koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje v sezoni 2014/2015 bo v soboto, 10. januarja 2015, ob 19.30 v Domu kulture Velenje. Godbeniki bodo že na tradicionalnem Novoletnem koncertu pod taktirko Matjaža Emeršiča znova dokazali, da je glasba tudi hrana ljubezni. Izvrstni program in odlični solisti bodo skupaj z gostom, legendo slovenske glasbe Mojmirom Sepetom, pobožali vaše duše.

V velenjskem hramu kulture se obeta glasbeno obarvan začetek novega leta. Za to bodo poskrbeli številni priznani glasbeniki na že tradicionalnem Novoletnem koncertu velenjskih godbenikov. Najprej bo zazvenela skladba japonskega skladatelja Satoshija Yagisawe Fanfare – the benefaction from sky and mother earth (dobrote iz neba in matere zemlje), ki je posvečena sondi, ki se je junija 2010 vrnila na Zemljo in dokončala svoje poslanstvo kot prva v zgodovini vesoljskih plovil za pridobitev površinskih vzorcev iz asteroida. Sledili bosta Fantasia for alto saxophone ameriškega skladatelja Clauda T. Smitha, kjer se bo kot solistka na alt saksofonu predstavila Sara Beriša in Colors for trombone belgijskega skladatelja Berta Appermonta, kjer bo solist na trombonu Domen Jeraša. Po krajšem odmoru bodo zazvenele melodije slovenskih skladateljev, začenši s skladbo Marjane Deržaj Zemlja pleše, ki jo je leta 1962 zapela na 1. festivalu slovenske popevke. Na novoletnem koncertu jo bomo slišali v izvedbi Mojmira Sepeta. »Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen …« je del besedila istoimenske Minattijeve pesmi, v kateri se bo kot solist na krilnem rogu predstavil Alojz Kompan. Po skladbi Conga del fuego nuevo mehiškega skladatelja Artura Marqueza bo čas za sving polko za pihalni orkester Sepetovega Janževega vrha. Na sporedu bosta tudi dve skladbi nastali izpod peresa Franeta Milčinskega – Ježka, in sicer Glažek vinčka ter Stari lajnar, ki ju bo zapel Mojmir Sepe. Za konec koncertnega večera bodo godbeniki prihranili Barnesovo Symphonic overture.

Častitljivih devet desetletij in pol šteje Pihalni orkester Premogovnika Velenje. Kljub temu je orkester še mlad, saj ima mladost, energijo in značaj. Pripravljenost žrtvovati svoj prosti čas, je za njegove člane še vedno živa vrlina. Motivacije za delo in želje po ustvarjanju različnih melodij ter harmonij več kot sto članom orkestra zagotovo ne manjka. S svojimi nastopi bogatijo utrip v mestu Velenje, drugje po Sloveniji in zunaj njenih meja. Sodelovanje z Glasbeno šolo Frana Koruna Koželjskega Velenje je odločilnega pomena za njihov obstoj, saj se iz vrst poraja podmladek. Na področju abonmajskih koncertov pihalnih orkestrov so orali ledino. Za njimi je lepo število prireditev in dogodkov. Vsak od njih je nekaj posebnega, so pa utrinki, ki so zasedli prav posebno mesto v njihovem delovanju. Najbolj sveža sta zagotovo prejem zlate plakete na 32. tekmovanju slovenskih godb v koncertni težavnosti stopnji leta 2012 v Laškem in prejem zlate plakete s pohvalo na 4. mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v koncertnem igranju »Slovenija 2010«. Uspešno sodelovanje na mnogih svetovnih tekmovanjih na Nizozemskem le še dodatno potrjuje njihove izjemne uspehe in prejete nagrade, ki so lahko vsem nam v ponos.

28. marca 2015 nas bo na četrtem koncertu v nizu abonmajskih koncertov Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje razveseljeval belec z glasom črnskega džezovskega pevca, znan po odličnih interpretacijah skladb Raya Charlesa, Uroš Perić. Pevec in pianist, ki se mu po žilah pretakajo bluz, soul in džez, je poosebljena pozitivna energija. Skupaj s svojim Bluenote kvartetom bo ogrel tudi naša srca in dlani.

Dodatne informacije o abonmajskem programu in nakupu vstopnic v prostorih orkestra v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje, na 031 677 444 ali www.popv.si.

   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas