SKUPINA PV

Sporočila za medije

25.02.2015

Umetnost naj v človeku spodbuja dobro

V Zimzelenu bo do konca marca na ogled razstava akvarelov, grafik in ikon Jurija Repenška iz Mozirja. Je predsednik Kulturno-prosvetnega društva Jurij, gonilna sila pevskih družinskih srečanj, pevec v zasedbi Mozirski koledniki, vodja slikarskega srečanja Ex-tempore Mozirski gaj, profesor likovnega pouka, slikar in pisec ikon.

Zato se je pogovor ob odprtju razstave dotikal tako likovnosti kot slovenske ljudske pesmi. Jurij je po šolanju na Pedagoški akademiji začel iskati svoj likovni izraz in spodbude je najprej dobil v grafiki, veliko je ustvarjal krajine v akvarelu, leta 1996 pa se je spoznal z ikonopisjem, ki ga je zelo pritegnilo. »Pisanje ikon je obrtniško delo, veščina, ki se je da naučiti. Na drugi strani pa za ikonopisca velja, da mora biti v duši skromen, preprost in ponižen človek. To pa je v današnjem času izziv,« je povedal Jurij.

Jurija Repenška je na odprtju razstave 23. februarja v jedilnici Zimzelena spremljala družina – žena Jelka ter trije od štirih otrok: Tilen, Neža in Florjan. Poskrbeli so za glasbeno spremljavo dogodka, saj družina ohranja izročilo slovenske ljudske pesmi. Pridružil se jim je tudi Jelkin oče Ivo, ki je stanovalec Zimzelena, petju njim dobro poznanih pesmi pa so pritegnili tudi drugi stanovalci.

Jurij je v Mozirju organizator srečanj Družinsko petje, ki se ga udeleži okoli 15 družinskih sestavov različnih velikosti, rodbinskih zvez in starosti. Kot je dejal, s srečanji dajejo pozornost družini, krepijo družinske vrednote in spodbujajo iskanje starih pesmi.

»Vsako leto damo srečanju tematiko – vinske napitnice, balade, vojaške pesmi, pesmi z ohceti … Vabimo družine iz različnih slovenskih pokrajin in tako zazvenijo iste pesmi povsem drugače, če jih zapojejo Korošci, pevci s Kozjanskega, iz Prlekije, Primorci ali Mozirjani. Takrat se res spozna, začuti bogastvo slovenskih ljudskih pesmi, ki imajo izrazit narodni naboj in ponos, česar je v današnjem času v Sloveniji vedno manj.«


Petju družine Repenšek se je pridružil tudi stari oče Ivo.

Jurij Repenšek je v nekaj potezah narisal komika Stana in Olia.
  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas