SKUPINA PV

Sporočila za medije

07.04.2015

Viktorija Meh razstavlja v Zimzelenu

Pol stoletja likovnega ustvarjanja, ki je duhovna hrana

V Zimzelenu bodo do sredine maja na ogled likovna dela Viktorije Meh, članice Društva šaleških likovnikov Velenje (DŠL), z naslovom Čopič, glina, steklo. Razstavo je postavila ob življenjskem jubileju in zanjo izbrala pet vsebinskih sklopov: rudarsko življenje, akti, naše okolje, keramične plastike in fuzija stekla.

Naslov razstave le delno zajame vse materiale, s katerimi že več kot 50 let ustvarja Viktorija Meh. Tudi blago in les je uporabila, predvsem pa je pri uporabi vseh materialov zelo ustvarjalna in preizkuša nove, izvirne tehnike. Kot vodja keramičarske skupine Gambatte v DŠL je leta 2012 ponudila sodelovanje Zimzelenu z idejo narediti velike forme po motivih iz vsakdanjega življenja in zgodb, ki so vsem blizu. Glineni kipi devetih članov skupine Gambatte zdaj »živijo« v prostorih Zimzelena.
V DŠL se je vključila leta 1975 in v njem je neprekinjeno aktivna vse do danes. Je soustanoviteljica Zveze likovnih društev Slovenije, članica Društva keramikov v Ljubljani in Slovenski Bistrici ter aktivna soustanoviteljica skupine »Gambatte«. »Posebej sem ponosna na delo, uspehe in rezultate skupine Gambatte, ki je v petih letih izvedla več odmevnih likovnih projektov od Velike forme ob odprtju prenovljene Vile Bianke v Velenju, Belih mask našega mesta in Ljudje v našem mestu ob sodelovanju v projektu Evropska prestolnica kulture, do Keramičnih zaves kot glinenih vezenin in Keramičnih oblačil skozi čas na Mednarodnem festivalu vezenin,« je med drugim izpostavila Mehova.

Kako Viktorija Meh gleda na svojo ustvarjalno pot? »Delovanje v Društvu Šaleških likovnikov in Zvezi likovnih društev Slovenije, še posebej pa likovno ustvarjanje, so mi polepšali življenje, ohranjali ustvarjalnost, spletli mnoga prijateljstva. Nove vsebine in tehnike ustvarjanja ter prijateljevanja spodbujajo človekovo angažiranost, da živi, da dokaže, da zmore. Delo z ljudmi in za ljudi ter likovno ustvarjanje mi veliko pomenijo.«

Odprtje razstave je 2. aprila glasbeno  popestril Rudarski oktet, ki ga je Viktorija Meh za nastop prosila namenoma. Del njenega likovnega opusa sta tudi rudarjenje v Šaleški dolini in zgodbe, povezane z njim. Na odprtju svoje razstave v Zimzelenu je Rudarskemu oktetu podarila tri glinene skulpture z naslovom Pet nas je bilo po naslovu ene od pesmi Rudarskega okteta z rudarsko tematiko.


Dve od devetih velikih glinenih form pozdravita obiskovalce v avli Zimzelena; Mož s kozarcem (na desni) je delo Viktorije Meh.

Viktorija Meh je Rudarskemu oktetu podarila glinene skulpture.
  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas