14.04.2015

Lahkotno obarvane skladbe na Spomladanskem koncertu velenjskih godbenikov

Deveto abonmajsko sezono bodo velenjski godbeniki pod taktirko Matjaža Emeršiča končali s še enim navdihujočim glasbenim večerom. Njihov že tradicionalni Spomladanski koncert, ki bo v soboto, 18. aprila 2015, ob 19.30 v Veliki dvorani Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega Velenje, kar kliče po lahkotno obarvanih skladbah in napoveduje novo zgodbo v zgodovini njihovih uspehov. Svojo glasbeno energijo bodo oddajali skupaj z zanimivim gostom, izjemnim vokalistom Tomijem Baaronom.

Člani Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje bodo večer odprli z glasbenim delom ameriškega skladatelja Aarona Coplanda Fanfare for the common man. Zanjo je sam skladatelj dejal, da je bil izziv ustvariti neposredno in močno tradicionalno skladbo s sodobnim pridihom. Sledila bo skladba še enega ameriškega skladatelja Erica Whitacrea October, ki kljub počasnemu tempu od glasbenikov zahteva veliko zbranosti in znanja. »In sedaj spet vem, da je nekje še sreča. Tam, kjer sem doma,« bo v Privškovi skladbi prepeval gost večera, vokalist Tomi Baaron. Po njej se bomo preselili v opero, natančneje v muzikal Fantom iz opere slavnega britanskega skladatelja Andrewa Lloyda Webbra, s katerim je postavil rekord Broadwaya. Po skrivnostni zgodbi o ljubezni, ljubosumju in smrti, postavljeni v okolje pariške opere 19. stoletja, bo čas za Oskarjevo nominacijo Beautiful Maria of my soul. Latino balada govori o izgubljeni ljubezni in je bila predvajana v filmu Mambo Kings. Spomine bo moč obujati v Goodmanovi skladbi Memories, sledila pa ji bo skladba, ki je pustila največji pečat v zadnjih dvajsetih letih med avstralskimi poslušalci. Gre za skladbo Paula Anke Wonderwall. Alvamar overture ameriškega skladatelja Jamesa Barnesa pa bo ravno pravšnja za konec koncertnega večera.

Častitljivih devet desetletij in pol šteje Pihalni orkester Premogovnika Velenje. Kljub temu je orkester še mlad, saj ima mladost, energijo in značaj. Pripravljenost žrtvovati svoj prosti čas, je za njegove člane še vedno živa vrlina. Motivacije za delo in želje po ustvarjanju različnih melodij ter harmonij več kot sto članom orkestra zagotovo ne manjka. S svojimi nastopi bogatijo utrip v mestu Velenje, drugje po Sloveniji in zunaj njenih meja. Sodelovanje z Glasbeno šolo Frana Koruna Koželjskega Velenje je odločilnega pomena za njihov obstoj, saj se iz vrst poraja podmladek. Na področju abonmajskih koncertov pihalnih orkestrov so orali ledino. Za njimi je lepo število prireditev in dogodkov. Vsak od njih je nekaj posebnega, so pa utrinki, ki so zasedli prav posebno mesto v njihovem delovanju. Najbolj sveža sta zagotovo prejem zlate plakete na 32. tekmovanju slovenskih godb v koncertni težavnosti stopnji leta 2012 v Laškem in prejem zlate plakete s pohvalo na 4. mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v koncertnem igranju »Slovenija 2010«. Uspešno sodelovanje na mnogih svetovnih tekmovanjih na Nizozemskem le še dodatno potrjuje njihove izjemne uspehe in prejete nagrade, ki so lahko vsem nam v ponos.

Nakup vstopnic v prostorih orkestra v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje, na 031 677 444 ali www.popv.si.