14.09.2015

V Muzeju premogovništva Slovenije je vedno zanimivo

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju svojim obiskovalcem ponuja veliko zanimivega.

V Beli garderobi so na ogled likovna dela, ki so med letoma 1965–1975 nastala izpod rok akademskega slikarja Enverja Kaljanca (avtor živi in ustvarja v Velenju). Dela so v tem okolju razstavljena prvič, saj so bila zadnja štiri desetletja nekatera izmed njih na ogled le v avtorjevem ateljeju.

Tamkajšnja Kopalnica je opremljena s fotografijami natečaja na temo slovenskih krajin z naslovom Kulturna krajina in strukture v krajini. Razstava je nastala v sodelovanju z društvoma krajinskih arhitektov Slovenije in Velenja.

Razstava Rotary znamke sveta, ki si jo je moč ogledati v Črni garderobi in ki je nastala ob 10-obletnici Rotary kluba Velenje, prikazuje zgodovino izdaje znamke, prvo znamko na slovenskih in svetovnih tleh ter prvo znamko v samostojni državi Sloveniji. S to razstavo je nastala povezava našega okolja s preostalim svetom, saj je Rotary svetovna organizacija, filatelija pa združuje zbiratelje po vsem svetu. Na ogled do 24. septembra.

Avtorji razstav pa niso samo odrasli, ampak tudi mlajši umetniki. Tako je izpod rok otrok ob letu luči nastala zanimiva zbirka rudarskih svetilk, ki je na ogled v Razstavišču minus 160 v jamskem delu muzeja. Svoja dela pa so otroci na ogled postavili tudi v muzejskem parku, kjer predstavljajo svoje skulpture na temo Rudar.

Več o razstavah in obisku premogovniškega muzeja je zapisano na spletni povezavi www.rlv.si/muzej. Če vas zanima še kaj, pokličite na telefonsko številko 031 752 418 in z veseljem vam bodo pomagali.

Veselijo se vašega obiska!

Likovna dela akademskega slikarja Enverja Kaljanca

Fotografije natečaja na temo slovenskih krajin z naslovom Kulturna krajina in strukture v krajini

Razstava Rotary znamke sveta

Skulpture otrok na temo Rudar