SKUPINA PV

Sporočila za medije

01.12.2015

Deseta, jubilejna sezona abonmajskega cikla velenjskih godbenikov se je začela

Prvi od petih koncertov te sezone je za njimi, naslednji bo na sporedu 19. decembra 2015

Prvi koncert v jubilejni, deseti sezoni abonmajskega cikla velenjskih godbenikov je poslušalce v soboto, 28. novembra 2015, popeljal na potovanje skozi čas, dežele in glasbene zvrsti. Gostili so Pihalni orkester Orchesta di Fiati »Val Isonzo«, ki deluje pod taktirko Fulvia Dosea in mednarodno uveljavljenega glasbenika, solo klarinetista Orkestra Slovenske filharmonije Massimiliana Miania. V soboto, 19. decembra 2015, bo na sporedu že drugi, prednovoletni koncert celjskih simfonikov.

Pihalni orkester Orchesta di Fiati »Val Isonzo«, ki združuje študente glasbene akademije, konservatorija in okoliških glasbenih šol province Gorica–Udine je koncert začel s koračnico namenjeno mladinskemu orkestru iz Montacelija. Prav tam, blizu Rima, je počitnice preživljal skladatelj Siegfried Naumann.  Druga je bila na vrsti simfonija »Per banda« št. 153. Simfonijo za godbo je sestavil Amilcar Ponchielli, predstavnik italijanske melodrame 19. stoletja. La gazza ladra (Tatinska sraka) je zelo znana Rossinijeva opera, ki so jo prvič uprizorili 31. maja 1817 v milanski Skali. Delo je bilo nekoč zelo priljubljeno med poslušalci, a ga danes le redkokdaj izvajajo v celoti. Zaigrali so operno uverturo, ki se je zaradi živahne melodije že ustalila v simfoničnem repertoarju. Sledil je koncert za klarinet mladega španskega skladatelja Oscarja Navarra, ki se poleg koncertne ukvarja tudi s filmsko glasbo. Koncert je nastal med letoma 2011 in 2012. Sestavlja ga en stavek, ki je jasno ločen na tri dele, v katerih se je izjemen solist Massimiliano Miani preizkusil v vseh razsežnostih klarineta in resničnih zvočnih učinkih. Zelo spevna melodija je prešla v tipični španski flamenko, nato ji je zopet sledila zelo počasna melodija. V osrednjem delu se je klarinetist odlično spopadel z izjemno težkimi dinamičnimi prehodi. S skladbo Cats tales (Mačje pravljice) je orkester poslušalce popeljal v svet džeza, neposredno v New York. Stavki Catalonia, Catwalk in Scat so poklon legendam džezovske glasbe. Poslovili so se s skladbo Louisa Prime Sing, sing, sing.

V prazničnem decembru velenjski godbeniki v okviru abonmajskega cikla vabijo na tradicionalni prednovoletni koncert Simfonikov celjske glasbene šole. Na njem bodo zazvenele slovite Slike z razstave ruskega skladatelja Modesta Petroviča Musorgskega v bleščeči orkestraciji Mauricea Ravela. Sloviti klavirski koncert norveškega skladatelja Edvarda Griega bo z orkestrom poustvaril komaj 12-letni Mak Muni Mihevc, mladi  pianist,  ki je dobitnik številnih nagrad na mednarodnih pianističnih tekmovanjih, nastopal pa je tudi v newyorškem Carnegie Hallu. Koncert bo v soboto, 19. decembra 2015, ob 19.30 v Veliki dvorani Glasbene šole Velenje.

Dodatne informacije o abonmajskem programu in nakupu vstopnic v prostorih orkestra v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje, na 031 677 444 ali www.popv.si. 

  
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas