14.12.2015

Na prednovoletnem koncertu velenjskih godbenikov »Slike z razstave« v izvedbi celjskih simfonikov

Na tradicionalnem prednovoletnem koncertu Simfonikov celjske glasbene šole bodo zazvenele slovite Slike z razstave ruskega skladatelja Modesta Petroviča Musorgskega v bleščeči orkestraciji Mauricea Ravela. Sloviti klavirski koncert norveškega skladatelja Edvarda Griega bo z orkestrom poustvaril komaj 12-letni pianist Mak Muni Mihevc. Koncert bo v soboto, 19. decembra 2015, ob 19.30 v Veliki dvorani velenjske glasbene šole.

Mladinski simfonični orkester Glasbene šole Celje se je v okviru abonmaja Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje že uspešno predstavil. Za tokratni koncert so izbrali dela priznanega ruskega in norveškega skladatelja, kot solist pa se bo predstavil mladi pianist Mak Muni Mihevc, ki je dobitnik številnih nagrad na mednarodnih pianističnih tekmovanjih, nastopal pa je tudi v newyorškem Carnegie Hallu.
Pod taktirko Matjaža Brežnika bo zazvenel Koncert za klavir in orkester v a-molu op. 16. Edvarda Griega, ki velja za najpomembnejšega skladatelja norveške narodne romantike. Kakšne globine skriva priljubljeni klavirski koncert bo razkril že prvi stavek (Allegro molto moderato), ki prinaša enega najbolj prepoznavnih pianističnih uvodov. Drugi stavek (Adagio) je po svoji izjemni čustveni toplini pravo nasprotje prvemu, saj gre za nežno melanholično sanjarijo. V tretjem stavku (Allegro moderato molto e marcato) pa bodo prišli do izraza nekateri ljudski motivi, ki jih je skladatelj spretno predelal v romantični slog.
Slike z razstave ruskega skladatelja Modesta Petroviča Musorgskega v bleščeči orkestraciji Mauricea Ravela sestavlja deset stavkov, ki tvorijo suito. Kaj je razmišljal in kaj je občutil skladatelj, ko je taval med slikami pokojnega prijatelja Viktorja Hartmanna na spominski razstavi leta 1874? Žalost, prizadetost, zapuščenost, očaranost, vznemirjenje, navdušenje in bridkost; vse to pa je prenesel v glasbeno govorico.

Celjski Mladinski simfonični orkester združuje najboljše glasbenike tamkajšnje glasbene šole. Njihov repertoar zajema literaturo vseh stilnih obdobij, posebno mesto pa zasedajo dela slovenskih skladateljev. Do zdaj so posneli štiri zgoščenke. Sodelovanje z najvidnejšimi solisti, glasbenimi skupinami in zbori na številnih festivalih in prireditvah le še dodatno potrjuje kakovost njihovega ustvarjanja.

V soboto, 16. januarja 2016, bo na sporedu Novoletni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje z vokalnim tercetom CASTA DIVA, ki ga sestavljajo operne pevke Gordana Hleb, Urška Arlič Gololičič in Martina Burger. Kot solista se bosta orkestru pridružila dobitnica lavreata in posebne nagrade mednarodnega tekmovanja »Svirel« flavtistka Irena Birsa in mladi domači klarinetist, dobitnik več nagrad, David Gregorc.

Mladinski simfonični orkester Glasbene šole Celje