04.05.2016

Svet umetnosti v Muzeju premogovništva Slovenije

V svet umetnosti bodo obiskovalce Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju popeljale zanimive razstave. Na ogled sta že razstavi z naslovoma Štirje avtorji na kosu premoga in Podzemni Nezemljani. 26. maja bodo v muzeju odprli likovno razstavo treh umetnic – Anke Krašna, Cvetke Hojnik in Irene Gajser, čez vse leto pa vabi edinstvena podzemna pustolovščina.

Veliko razstav v Muzeju premogovništva Slovenije je povezanih z rudarskim motivom, ena takšnih je tudi razstava Štirje avtorji na kosu premoga. V Beli garderobi premogovniškega muzeja bodo do 18. maja 2016 prikazani rudarski motivi sodelavcev Iva Hansa Avberška, Mirana Beškovnika, Aleksandra Kavčnika in Stojana Špegla, ki so vsak na svoj način povezani s Premogovnikom Velenje. V najgloblje ležečem razstavišču skulptur v Sloveniji, 160 metrov pod zemeljsko površino, pa je do 30. maja na ogled razstava skulptur Staneta Špegla z naslovom Podzemni Nezemljani.

V četrtek, 26. maja, ob 18. uri bo odprtje likovne razstave avtoric Anke Krašna, Cvetke Hojnik in Irene Gajser z naslovom Tri zgodbe. Razstava bo na ogled do 7. septembra 2016.

Tudi v drugi polovici leta bo na ogled kar nekaj zanimivih razstav. Obeta se razstava likovnih del na temo jezer v Šaleški dolini, ki so nastala na Taboru ljubiteljskih likovnikov in fotografov Slovenije, razstava Zgodbe z zahoda zasavskega avtorja Matica Kosa ter razstavi na temo industrijske umetnosti in skulptur.

Muzej premogovništva svojim obiskovalcem ponuja še veliko zanimivega, saj vas čaka vznemirljivo potovanje po skrivnostnih rovih opuščenega premogovnika. Z razkritjem pravega utripa podzemlja že sedemnajst let navdušuje vse generacije, ogledalo si ga je že več kot 420.000 obiskovalcev s celega sveta. Vizualna izkušnja z virtualnim obiskom je na voljo na spletni povezavi http://muzej.rlv.si/si/virtualna-razstava.

Več informacij: Stojan Špegel, vodja Muzeja premogovništva Slovenije, 041-782-692, http://muzej.rlv.si/si/.