28.11.2016

Čarobni december v Muzeju premogovništva Slovenije

Vzdušje v velenjskem Muzeju premogovništva Slovenije je v decembru še posebej praznično, saj za živahen utrip poskrbijo s številnimi dogodki in razstavami. Najbolj pestro bo v soboto, 17. decembra, ko bodo organizirali že tradicionalni nočni ogled Muzeja, koncert Nine Pušlar, obiskovalci pa bodo lahko priča javni vaji harmonikarjev 160 m pod zemeljskim površjem. Pripravili so tudi izjemno zanimive razstave, tako na površju kot v podzemlju.

Za vstop v praznični december bodo v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju poskrbeli s prav posebno pozornostjo, saj bodo obiskovalcem v soboto, 3. decembra, ob praznovanju zavetnice rudarjev sv. Barbare omogočili ogled Muzeja po polovični ceni.

V sredo, 7. decembra, ob 18. uri bo odprtje fotografske razstave Aleksandra Kavčnika »Premog – črnobeli kruh«. Razstavo, ki bo na ogled do 1. februarja 2017, bo predstavila likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Še posebej živahno bo v soboto, 17. decembra, saj bo med 15. in 20. uro mogoč nočni ogled muzeja z obiskom dedka Mraza v podzemnem delu Muzeja po 18.30. Spremljevalka dogajanja bo glasba – pod okriljem Sindikata SPESS PV bo v prezivnici z začetkom ob 17.15 koncert Nine Pušlar za otroke in odrasle. Vstopnice po ceni 3 evre za člane Sindikata SPESS PV oz. 8 evrov za nečlane bodo na voljo v Muzeju in na sedežu sindikata od 1. decembra dalje. Po koncertu bo otroke pozdravil dedek Mraz. V Ligijevem salonu 160 m pod zemeljskim površjem bo ob 19. uri javna vaja Harmonikarskega orkestra Barbara Premogovnika Velenje.

Tudi zadnji mesec v tem letu bodo postregli z zanimivimi razstavami – do 6. decembra bo na ogled razstava stripov Dejana Bogojevića »Crni grumen (Črna gruda)«, do 23. decembra v najgloblje ležečem razstavišču skulptur v Sloveniji razstavi skulptur Staneta Špegla »Podzemni nezemljani« in iz zbirke Zmaga Žorža »Kamnine in minerali Pohorja in Kobanskega« ter v Črni garderobi kartografska razstava z zgodovinskimi, geodetskimi, pomorskimi, letalskimi in drugimi kartami.

Zadnja priložnost za ogled Muzeja v tem letu bo v petek, 23. decembra, nato bodo za kratek čas za obiskovalce zaprli svoja vrata.

Muzej premogovništva Slovenije z razkritjem pravega utripa podzemlja že sedemnajst let navdušuje vse generacije, ogledalo si ga je že več kot 420.000 obiskovalcev s celega sveta. Dodatne informacije na 031 752 418 ali www.rlv.si/muzej.