SKUPINA PV

Sporočila za medije

05.12.2016

Godbeniki navdušili pod novo taktirko

Velenjski godbeniki so za letošnjo abonmajsko sezono pripravili štiri koncertne večere. Na prvem je gostoval Pihalni orkester Zarja iz Šoštanja, Novoletni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje pa so pripravili na predvečer godu sv. Barbare. V velenjski glasbeni šoli sta se jim pridružila legenda slovenske popevke Edvin Fliser in na oboi njihova komaj 15-letna članica Viktorija Razdevšek.

V čarobni svet glasbe nas je popeljal novi dirigent Anton Vrzelak, ki je zbrane v vse do zadnjega kotička polni dvorani navdušil tako, da so ga nagradili z večkratnimi stoječimi ovacijami. »Imam kar malo treme,« mi je zaupal, preden je šel na oder, toda že po prvih taktih se je ta popolnoma razblinila. Deloval je samozavestno, energično in prepričljivo. Predvsem pa je bilo skozi ves koncert čutiti izjemno povezanost dirigenta s člani, ki so na odru delovali enotno in zavzeto ter so Vrzelaku, odličnemu glasbeniku, ki je diplomiral iz dveh instrumentov – baritonske tube in pozavne, sicer pa je zaposlen pri Pihalnem orkestru Slovenske policije, kjer opravlja delo samostojnega solista, navdušeno sledili.

Novoletni koncert so začeli s Florentinskim maršem češkega skladatelja in dirigenta vojaških orkestrov Juliusa Fučika. Sledila je Marquesova Cassiopeia; Kasiopeja je v grški mitologiji predstavljala nečimrno kraljico, ki se je bahala s svojo lepoto. 

Na mladih svet stoji

V skladbi Ennia Morriconea Gabrielova oboa, ki je bila glavna tema filma Misija iz leta 1986, se je kot solistka predstavila odlična Viktorija Razdevšek. Dijakinja 1. letnika Umetniške gimnazije v Velenju se je pihalnemu orkestru pridružila v preteklem letu – v njem nabira nove izkušnje, tudi preko nasvetov starejših članov, ter s tem bogati svojo glasbeno pot. Njeni največji dosežki so tri zlate plakete z državnih tekmovanj, na mednarodni ravni pa se je preizkusila že šestkrat in priigrala štiri zlata priznanja, dve drugi nagradi in posebna priznanja za najboljšo izvedbo skladb. V svoji starostni kategoriji je bila izbrana kot najboljša oboistka in je sodelovala v orkestru glasbenih šol iz cele Slovenije ob 200. obletnici javnih glasbenih šol Slovenije. Zelo pozitivno je, da orkester znova pridobiva podmladek, zaradi dobrega razpoloženja in novega pristopa pa se vračajo tudi nekdanji člani, saj je s tem zagotovljen njegov nadaljnji obstoj.

So najlepše pesmi že napisane?

»Skušali vas bomo navdušiti z raznolikim repertoarjem, saj bomo črpali tako iz slovenske kot iz zakladnice svetovne glasbene umetnosti ter navdihovali z domiselnim prepletom znanih ritmov ter sodobnih uspešnic,« je Anton Vrzelak zapisal že v abonmajski knjižici, temu pa so sledile tudi pesmi v nadaljevanju programa: najprej šopek najlepših Hazardovih melodij pod skupnim naslovom Najlepše pesmi.

S pesmijo je v življenju lepo

Niz slovenskih zimzelenih so godbeniki nadaljevali s Privškovo Tam, kjer sem doma. Skupaj z izjemnim vokalistom – pravijo mu tudi »štajerski rdeči deček« –  Edvinom Fliserjem smo obujali spomine na dom, otroštvo in prijatelje. Glas legende slovenske popevke je zazvenel tudi v Smolejevem Veselem muzikantu: »S pesmijo je v življenju lepo, s pesmijo si podajmo roko …«. 

Spet nocoj med prijatelji

Bližajoče božično razpoloženje so godbeniki pričarali z najbolj čudovitim božičem (A most wonderful christmans), nato sta zopet sledili dve Privškovi skladbi – Nekoč se bova srečala in Silvestrski poljub. »Spet nocoj med prijatelji proslavimo novoletni dan,« je kot zadnjo svojih pesmi zapel Edvin Fliser. Za konec koncertnega večera so prihranili skladbo z naslovom Sir Duke, ki jo je Stevie Wonder napisal v poklon jazz legendi Dukeu Ellingtonu.

Naj se razlega pesem prek poljan

Občinstvo v dvorani jih z bučnim aplavzom, ki je zahteval »bis«, seveda ni spustilo z odra, preden niso v podaljšku zaigrali že tradicionalnega Radeckega marša, čisto za konec pa so prihranili Koračnico rudarjev, brez katere si prav tako ne moremo zamisliti nobenega njihovega novoletnega koncerta.

»Ko vozi se ven na plan, pozdravlja zunaj ga spet beli dan
in sonce se mu smehlja, veselo se sedaj domov poda,
zapoje si pesem to, rudar postati, to je res lepo,
naj se razlega pesem prek poljan, naj živi nam rudarski stan.«

11. februar 2017 je rezerviran za tretji abonmajski koncert. Nastopil bo Orkester Slovenske vojske, ki je povezovalec vojaškega življenja in kulture, njegovi člani pa ambasadorji glasbe. Zasedbo odlikujejo širok repertoar, obvladovanje različnih glasbenih stilov, entuziazem in iskrena predanost glasbi.

   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas