SKUPINA PV

Sporočila za medije

20.06.2017

BLAGOSLOVITEV KAPELICE SV. BARBARE V MUZEJU PREMOGOVNIŠTVA SLOVENIJE

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju, skoraj 200 m pod zemeljskim površjem bo v sredo, 21. junija 2017, potekala slovesnost ob blagoslovitvi kapelice sv. Barbare. Blagoslovitev bo opravil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek.

V pestro zgodovino Muzeja premogovništva Slovenije se bo v sredo, 21. junija 2017, zapisal nov dogodek. Še posebej slovesno bo v podzemnem delu muzeja, pri kapelici sv. Barbare, kjer bo celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek opravil blagoslov.

Pri verovanju v vsemogočnost svetnikov je slovenski narod tako kot mnogi drugi evropski narodi uvrstil sv. Barbaro v skupino štirinajstih pomočnikov, ki se jim še vedno priporoča zlasti za srečno zadnjo uro. Tudi rudarji, ki so pod zemljo podvrženi različnim nevarnostim, so si jo izbrali za svojo zavetnico. V Premogovniku Velenje že vrsto let dan sv. Barbare, zavetnice rudarjev in simbol rudarstva, počastimo s slovesno podelitvijo priznanj sodelavcem, ki so ob delu pridobili višjo stopnjo izobrazbe, saj jo v našem okolju povezujemo tudi s stalnim napredkom in izobraževanjem.

Blagoslovitev kapelice je eden izmed številnih dogodkov v muzeju. Le-ta je v svoji 18-letni zgodovini gostil mnoge umetnike, organiziral številne spektakle, uspešne dogodke, poslovna srečanja in koncerte, med njimi tudi logistično izjemno zahtevne skoraj 200 metrov pod zemeljskim površjem. Odvrtelo se je kolo kulture na evropski ravni, ko je na spektaklu Kohle ist brot (Premog je kruh) bilo moč slišati Laibachove legendarne industrialne skladbe. V podzemlju se je pod okriljem družbe MasterCard odvilo neprecenljivo kulinarično doživetje z Ano Roš, prejemnico prestižnega naziva najboljše kuharice na svetu. V sodelovanju z največjo spletno stranjo za igranje pokra na svetu PokerStars je bil prvič v Sloveniji organiziran ekstremni turnir pokra. Premierno so bili predstavljeni Wetrokovi čistilni stroji, kar je do zdaj najgloblji prikaz takšnih strojev na svetu. Na ustanovni slovesnosti Rotaract in Interact kluba Velenje je bil organiziran verjetno najgloblji charter vseh časov. V sodelovanju s Šaleškim študentskim klubom je bil organiziran najgloblji spektakel smeha na svetu.

V Razstavišču Barbara so se predstavili številni umetniki. Do konca poletja je na ogled retrospektivna razstava vseh področij delovanja skupine The Stroj z naslovom »Sila zvoka – ritem časa« ter razstava likovnih del in raznovrstnih izdelkov, ki so plod otroških doživetij in domišljije v okviru projekta Ekošola – Ekovrtci. Muzej se že dlje časa ukvarja s t. i. industrijsko umetnostjo, saj raziskuje industrijski vpliv okolja v povezavi z umetnostjo.

Dodatne informacije na 031 752 418 ali www.rlv.si/muzej.

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas