SKUPINA PV

Sporočila za medije

22.06.2017

V Muzeju premogovništva Slovenije blagoslovili kapelico sv. Barbare

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju, skoraj 200 m pod zemeljskim površjem je v sredo, 21. junija 2017, potekala slovesnost ob blagoslovitvi kapelice sv. Barbare. Blagoslovitev je opravil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek.

V pestro zgodovino Muzeja premogovništva Slovenije se je zapisal nov dogodek. Še posebej slovesno je bilo v podzemnem delu muzeja, pri kapelici sv. Barbare, kjer je celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek opravil blagoslov. Blagoslovljeni kipec je narejen iz lesa in ima upodobljene vse svetniške atribute – krono, stolp, kelih in meč.

Po stari rudarski tradiciji je v neposredni bližini izvoznih jaškov postavljena kapelica s kipom sv. Barbare, zavetnice rudarjev, ki pa je v naši sredini ne povezujemo zgolj z varnostjo, ampak tudi s stalnim napredkom in z izobraževanjem. Že leta 2012 je potekala blagoslovitev kapelice sv. Barabe ob novem izvoznem jašku Premogovnika Velenje.

»Danes smo marsikaj slišali o delu rudarjev in hvaležni smo za to pričevanje,« je svoj blagoslov pričel celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. »Ponosni smo na vas in hvaležni za vaše delo, ki skrbi za blagor naše celotne domovine in tudi tega okolja. Vemo, da je prav rudarstvo oblikovalo Šaleško dolino in tudi celotno Slovenijo. Zelo modro je, da ste kljub vsem nasprotnim vetrovom ohranili temeljno razsežnost in zaupanje v sv. Barbaro, svojo zavetnico, o kateri pravi zgodovina, da jo je oče zaprl v stolp zaradi njene trmoglavosti ter vztrajanja v veri. Rudarji ste to verovanje ohranili. Zdaj, ko bomo znova izročili svojemu namenu to kapelico, čestitamo konstruktorju za idejo, saj je posnemal rov, kar je zelo originalno. Blagoslavljam kip sv. Barbare, ki uresničuje svoje poslanstvo, ter vse, ki tukaj delajo, in vse, ki so odgovorni za poslanstvo celotne Skupine.«

Blagoslovitev kapelice je bil eden izmed številnih dogodkov v muzeju. Le-ta je v svoji 18-letni zgodovini gostil mnoge umetnike, organiziral številne spektakle, uspešne dogodke, poslovna srečanja in koncerte, med njimi tudi logistično izjemno zahtevne skoraj 200 metrov pod zemeljskim površjem. Odvrtelo se je kolo kulture na evropski ravni, ko je na spektaklu Kohle ist brot (Premog je kruh) bilo moč slišati Laibachove legendarne industrialne skladbe. V podzemlju se je pod okriljem družbe MasterCard odvilo neprecenljivo kulinarično doživetje z Ano Roš, prejemnico prestižnega naziva najboljše kuharice na svetu. V sodelovanju z največjo spletno stranjo za igranje pokra na svetu PokerStars je bil prvič v Sloveniji organiziran ekstremni turnir pokra. Premierno so bili predstavljeni Wetrokovi čistilni stroji, kar je do zdaj najgloblji prikaz takšnih strojev na svetu. Na ustanovni slovesnosti Rotaract in Interact kluba Velenje je bil organiziran verjetno najgloblji charter vseh časov. V sodelovanju s Šaleškim študentskim klubom je bil organiziran najgloblji spektakel smeha na svetu. 

V Razstavišču Barbara so se predstavili številni umetniki. Do konca poletja je na ogled retrospektivna razstava vseh področij delovanja skupine The Stroj z naslovom »Sila zvoka – ritem časa« ter razstava likovnih del in raznovrstnih izdelkov, ki so plod otroških doživetij in domišljije v okviru projekta Ekošola – Ekovrtci. Muzej se že dlje časa ukvarja s t. i. industrijsko umetnostjo, saj raziskuje industrijski vpliv okolja v povezavi z umetnostjo.
   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas