SKUPINA PV

Sporočila za medije

31.08.2017

Pestro dogajanje na novem prireditvenem prostoru Muzeja premogovništva Slovenije

DOMINION – »STROJ, KI JE ZGRADIL VELENJE«

V soboto, 2. septembra 2017, bo v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju potekalo pestro kulturno, izobraževalno in glasbeno dogajanje. Celoten dogodek bo povezan predvsem s premogovniškim izvažalnim strojem Dominion, ki je imel veliko vlogo pri izgradnji mesta Velenje. Na novem zunanjem prireditvenem prizorišču pa bo s koncertom skupine The Stroj ob 20-letnici njenega delovanja sklenjen tudi letošnji 20. festival Kunigunda.

Razvoj in obstoj industrije je Šaleški dolini omogočil, da se je ta v relativno kratkem času zelo hitro razvila. Pomembno vlogo pri tem ima tudi Premogovnik Velenje, saj so v času največje industrializacije in izgradnje mesta Velenje sodelovali predvsem velenjski rudarji. Ti so sodelovali pri številnih zasnovah današnje podobe Velenja, Šoštanja in drugih krajev v regiji ter predvsem pri udarniških akcijah, s katerimi se je tudi zgradila večina objektov v naši dolini.

Zaradi vse večjih potreb po energiji in s tem potrebami po vse večjem izkopu premoga po 2. svetovni vojni je bilo nujno potrebno zgraditi dodatne pridobivalne zmogljivosti. Tako se je začel izdelovati jašek Preloge, za izvoz premoga pa je bil nameščen izvažalni stroj Dominion. Z rednim izvažanjem lignita s tem strojem so začeli 4. januarja 1954. Izvažalni stroj Dominion je opravil svojo zadnjo vožnjo 31. maja 1989. V 35 letih delovanja so s pomočjo tega stroja skozi prevažalni jašek Preloge dvignili na površino 85.427.574 ton lignita. S povečevanjem izkopa premoga in s tem povezanim vse večjim zaposlovanjem rudarjev se je tudi Velenje začelo hitro širiti in razvijati. Nekateri pravijo in s tem se domačini gotovo lahko strinjajo, da je prav ta stroj v veliki meri pripomogel k hitremu razvoju Velenja.

Izvažalni stroj Dominion je nameščen na Starem jašku in je največji muzejski eksponat v okviru Muzeja premogovništva Slovenije. Stroj si je mogoče ogledati od zunaj, vstopiti pa je možno tudi v njegovo podnožje, kjer se vidi dejanski obseg kolutov za jekleno vrv. Tu so predstavljeni tudi osnovni podatki o delovanju tega stroja. Ob stroju na posebni ploščadi se lahko izvaja tudi Skok čez kožo – najprej so mladi rudarji skočili v rudarski stan prav preko rudniškega jaška.

Sobotni dogodek se bo začel že ob 15. uri z likovno kolonijo Društva šaleških likovnikov z naslovom Moje mesto, rad te imam! Od 15. do 16.30 bodo potekala odprta vrata konservatorsko restavratorske delavnice Muzeja Velenje in zunanjega dela Muzeja premogovništva Slovenije z možnostjo brezplačnega ogleda razstav Sila zvoka – ritem časa, Z Ligijem raziskujemo Velenje, Živel 1. maj! Živel praznik dela! - Praznik dela med rudarji in železarji na Slovenskem, Izdelki strojne šole Šolskega centra Velenje, Rudarji fotografska razstava Aleksandra Kavčnika; muzejske ustvarjalne delavnice na prostem za otroke in odrasle, srečanje Mladih muzealcev. 

Ob 17. uri bo odprtje novega prireditvenega prostora v muzejskem parku z županovim sprejemom za prvošolce in novorojence iz mestne občine Velenje. Ob 18. uri bo potekala muzejska delavnica ustvarjalnega giba za otroke in odrasle. Od 18. do 19. ure si bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali zunanje razstave Muzeja premogovništva Slovenije. 

Ob 21. uri bo začetek večernega koncertnega dogajanja s koncertom skupine The Stroj ob 20-letnici delovanja; v nadaljevanju bosta nastopili skupini Abop (Hrvaška) in Elektro Guzzi (Avstrija). Vstopnice za koncert The Stroj so na voljo v okviru festivala Kunigunda (15 eur), zunanje dogajanje bo brezplačno.


DOMINION – »STROJ, KI JE ZGRADIL VELENJE«
   
Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas