10.04.2019

100 let Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje

Pihalni orkester Premogovnika Velenje v letu 2019 slavi častitljivo, 100. obletnico svojega delovanja. V okviru obletnice bodo pod taktirko dirigenta Antona Vrzelaka javnosti predstavili delovanje orkestra skozi stoletje. Uvod v praznovanje bo to soboto, 13. aprila 2019, ko bodo v Domu kulture Velenje pripravili slavnostni koncert s podelitvijo Gallusovih priznanj in značk. Junija letos bodo izdali monografijo, ki jo bodo predstavili na okrogli mizi. Osrednje dogajanje ob častitljivem jubileju bo 20. septembra, ko bodo v okviru praznovanja 60. obletnice Mestne občine Velenje pripravili koncert z gosti.

Pihalni orkester Premogovnika Velenje bo v okviru 13. abonmajske sezone 13. aprila 2019 pripravil koncert, ki bo obenem tudi uvod v praznovanje njihove 100-letnice. Koncert bodo otvorili z Rudarsko fantazijo mladega slovenskega skladatelje Tilna Slakana, ki jo je ta uglasbil prav za to posebno priložnost. Svoje poglede na delovanje orkestra bodo v predstavitvenem filmu predstavili bivši in zdajšnji člani ter nekdanji dirigent mag. Ivan Marin ml. in Anton Vrzelak, ki je dirigentsko palico prevzel pred tremi leti. Dogodek bodo popestrile projekcije, ki bodo skozi besedo in sliko prikazale delovanje orkestra skozi stoletje. Kot solistka se bo predstavila Tanja Petrej, profesorica oboe v Glasbeni šoli Frana Koruna Koželjskega Velenje.

Pihalni orkester Premogovnika Velenje v letu 2019 slavi častitljivo, 100. obletnico svojega delovanja. Njihovi začetki po vsej verjetnosti segajo še dlje v zgodovino, prvi uradno zabeleženi koncert pa so izvedli 1. maja 1921 na dan mednarodnega delavskega praznika. Številni koncerti, pohvale tako domačega kot tujega občinstva ter nagrade s strani strokovne javnosti so odraz predanega dela in požrtvovalnosti, zaradi energije, neutrudne volje in zagona članov orkestra ter predvsem zaradi njihove ljubezni do glasbe pa jim uspeva delovati tudi po toliko desetletjih. Stoletnica je torej povabilo, da skupaj s poslušalci praznujejo – hvaležni za preteklo, odgovorni za zdajšnje in polni upanja za prihodnje ustvarjanje.

Prosimo vas, da se zaradi same organizacije dogodka akreditirate najkasneje do četrtka, 11. aprila 2019, do 12. ure na naslov tadeja.jegrisnik@rlv.si.