SKUPINA PV

Sporočila za medije

06.03.2020

EN.ODMEV 020 – NAJVEČJI IZZIV BO TRANSFORMACIJA REGIJE

Včeraj, 5. marca 2020, je v ljubljanskem Hotelu Intercontinental potekala strateška energetska konferenca EN.odmev 020, s podnaslovom »Prožnost v novi energetski krajini«. Konferenca je postregla z odličnimi predavanji s področja slovenske energetike in energetskega sistema, v sklopu nje pa sta potekali tudi dve omizji.

V omizju na temo »Energetska prihodnost na strani ponudbe« je sodeloval tudi generalni direktor Premogovnika Velenje mag. Marko Mavec, ki je med drugim dejal: »V Premogovniku Velenje se strinjamo, da je treba razogljičiti proizvodnjo elektrike in Nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN) predvideva, da pri nas najkasneje do leta 2050 prenehamo s proizvodnjo elektrike iz premoga. Zavedati se je treba, da v Sloveniji trenutno eno četrtino vse elektrike pridobimo iz premoga, načrt pa ne pove, s čim ga bomo nadomestili. Prav tako ne pove, kdaj bomo to storili, postavljen je le skrajni rok. Samo zapiranje premogovnika najbrž ne bo velika težava, večji izziv pa bo transformacija regije, pri čemer računamo tudi na evropska sredstva, saj se nam zdi nepravično, da bi tranzicijo plačali prebivalci Šaleške doline«.

Poleg mag. Marka Mavca so bili gostje omizja še državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo mag. Bojan Kumer, direktor Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER) Christian Zinglersen, direktor družbe Siemens Energy Aleš Prešern, direktor družbe Plinovodi & predsednik Energetske zbornice Slovenije Marjan Eberlinc in poslovni direktor GEN energije Danijel Levičar.

Udeleženci konference En.odmev so se strinjali, da je pomembno, da smo po šestnajstih letih dobili NEPN, ki bo zagotovo nov krovni dokument v energetiki. Njegovo izvajanje bo v veliki meri odvisno tudi od prioritet nove vlade, saj po pripravi NEPN sledi priprava Energetskega koncepta, tega pa se bo morala lotiti nova vlada.

Avtor fotografij: energetika.net

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas