20.05.2009

Vabilo na prireditve 8. Herbersteinskega srečanje književnikov

Velenjska knjižna fundacija, Književna asociacija Velenika in Lirikonfest '09 vabijo
na prireditve 8. Herbersteinskega srečanje književnikov z mednarodno udeležbo,
21. in 22. maja '09 v Velenju (več prizorišč)

Četrtek, 21. maja '09, od 17. do 19 ure v Mestni knjižnici Velenje (Center Nova)
Spoznavna književnost pod Brusljem (1. del):
- Lirikonova degustacija poezije – predstavitev festivalne izdaje mednarodne revije za poezijo XXI. st. – Rp. Lirikon21;
- predstavitev finske antologije sodobne slovenske poezije (Marcipan) v izboru in prevodih Pretnarjevega nagrajenca (2008) Karija Klemelä;
- otvoritev razstave karikatur in kantavtorski intermezzo Daliborja Zupančiča - Borija;
- predstavitev češke antologije sodobne slovenske poezije (Pokrajine za besedami) v izboru in prevodih Pretnarjevega nagrajenca (2005) Františka Benharta (1924–2006) ter zaključena v redakciji Aleša Kozárja;
- koncert češkega kantavtorja Jaroslava Hutka.

Četrtek, 21. maja '09, ob 21. uri,
pred Lirikonovo književniško rezidenco (Vila Herberstein, Velenje)
Spoznavna književnost pod Brusljem (2. del):
- predstavitev francoskih revijalnih prevodov sodobne slovenske poezije (Rp. Lirikon21, Dans la Lune) v prevodih Mateje Bizjak Petit in Valérie Rouzeau;
- predstavitev francoske hiše poezije (Centre Culturel-Maison de la Poésie de Tinqueux, Reims); gostje: Michel Freard, Marie Helen Freard, Veronique Charlot;
- Dithyrambes – degustacija sodobne francoske poezije in vina (berejo: Valérie Rouzeau, Jean-Pascal Dubost, Eric Sautou);
- koncert francoskega šansona (gosta: Françoise Bénéjam in Michel Beuret);
- dopolnočno kantavtorsko omizje (gosta: Dalibor Zupančič - Bori in Jaroslav Hutka).

Petek, 22. maja '09, od 10:00 do 13:30, Velenjski grad
Spoznavna književnost pod Brusljem (3. del – Med »schengensko brezmejnostjo« in »poetičnim babilonom« v alpsko-jadransko-panonskem rizomu ter širše):
- Lirikonova degustacija – predstavitev festivalne izdaje mednarodne revije za poezijo XXI. st. (Rp. Lirikon21);
- izbrani esej / Meta Kušar: Smo v Evropi, v tej maternici zahodnega sveta;
- predstavitve novih slovenskih revijalnih prevodov sodobne poezije, nominiranih za Lirikonov zlát '09  (ambientalna pesniška branja/predstavitve med muzejskimi zbirkami na Velenjskem gradu z izbranimi prevajalci in nekaterimi gostujočimi prevedenimi avtorji: iz hrvaške poezije: Miroslav Mičanović (prevedel Željko Perović), Boris Dežulović (prevedla Đurđa Strsoglavec); iz srbske poezije: Zdravko Kecman (prevedla Slavica Šavli); iz makedonske poezije: Igor Isakovski (prevedla Namita Subiotto); iz avstrijske poezije: Helwig Brunner (prevedla Tanja Petrič); iz avstrijske/nemške poezije: Ann Cotten (prevedla Maruša Mugerli Lavrenčič); iz italijanske poezije: Patrizia Cavalli (prevedel Gašper Malej);  iz češke poezije: Jaroslav Hutka (prevedel Peter Kuhar); iz nizozemske poezije: Rutger Kopland (prevedla Draga Rinkema); iz novozelandske poezije: Cris Price / prevedla Tanja Ahlin; iz britanske poezije: Simon Armitage (prevedla Urška Zupanec), Malika Booker (prevedel Andrej Grilc);
- predstavitve Lirikonfestovih mednarodnih sodelovanj/izmenjav; spoznavna pesniška branja, informativni pogled(i) na (izbrano) sodobno literaturo (o sodobni nizozemski literaturi, novejših čeških prevodih slovenske literature, predstavitev alpsko-jadranskega literarnega srečanja v Gmündu, mednarodnih literarnih revij Pobocza. Dans la Lune idr.);
- med 14. do 18. uro (Turistična kmetija Apat, Gaberke): etno koncert (Konovski štrajharji),  vzpostavitev tretje rezidenčne točke za ustvarjalna bivanja v mreži Lirikonove književniške rezidence (izhodiščno vzpostavljene leta 2007 v mestni Vili Herberstein/Velenje in krajinskem parku Logarska dolina/Solčava).

Petek, 22. maja '09, ob 19:30, Velenjski grad
Spoznavna književnost pod Brusljem (4. del)
- (19:30) Lirikonova degustacija izbrane poezije (branja);
- (20:00) slavnostna podelitev Pretnarjeve nagrade '09 dr. Andreju Rozmanu in dr. Matjažu Kmeclu, ambasadorjema slovenske književnosti in jezika;
- slavnostna podelitev Lirikonovega zláta '09 za vrhunske revijalne prevode poezije v slovenščino (Rp. Lirikon21);
- šansonjersko-kantavtorski koncert: Nika Vipotnik in Zmago Štih, Françoise Bénéjam in Michel Beuret, Jaroslav Hutka …
- dopolnočno književniško omizje.

www.lirikonfest.si