SKUPINA PV

Sporočila za medije

06.06.2009

Rudarski oktet navdušil na jubilejnem koncertu ob svoji 30-letnici

Rudarski oktet praznuje letos 30 let uspešnega delovanja. Ob tej priložnosti je izdal novo zgoščenko »Velenje, srečno«, obletnico pa je zaznamoval s koncertom v petek, 5. junija 2009, v Domu kulture Velenje.

Sodelavce v velenjskem premogovniku je pred tremi desetletji združilo veselje do petja in 10. oktobra 1979 se je rodil Rudarski oktet. V oktetu so se menjavali njegovi člani in umetniški vodje. V treh desetletjih je v njem zapelo 36 članov, imeli pa so tri umetniške vodje. Prvih šest let je bil vodja okteta Ludvik Glavnik, nato štirinajst let prof. Ciril Vrtačnik. Od leta 1999 je pevovodja prof. Danica Pirečnik.

Oktet je v tridesetih letih obogatil in razširil svoj repertoar od stanovske, narodne in umetne, renesančne, čitalniške, romantične, domovinske, sodobne, slovenske in tuje pesmi do črnske duhovne, sakralne in nabožne, narodno-zabavne pesmi in celo popevk.

Okrogle obletnice so tudi prilika za pregled opravljenega delo. V Premogovniku Velenje znamo ceniti trdo delo, vztrajnost in stalno težnjo po še boljših rezultatih, zato je direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved članom Rudarskega okteta in umetniški vodji poklonil spominsko darilo – kipec sv. Barbare, avtorja Viktorja Plestenjaka. Ob tem je dejal: »Rudarski oktet vstopa v obdobje, ko za človeka rečemo, da je še vedno mlad, da pa si je že začrtal neko pot, po kateri želi hoditi. Pevci uspešno in ponosno predstavljajo rudarski stan, naš poklic, našo uniformo in rudarsko mesto, iz katerega je vse izšlo.«

Petje Rudarskega okteta je zabeleženo tudi na nosilcih zvoka. Leta 1990 je izšla kaseta »Okteti rudarjem«, leta 1999 zgoščenka »So knapje skup zbrani« in leta 2004 zgoščenka »Tema, luč in pesem«. 30 let petja so obeležili tudi z izdajo četrtega nosilca zvoka – zgoščenke »Velenje, srečno«.

Rudarski srečno za mesto večno je z odra Doma kulture zadonel tudi na tem jubilejnem koncertu. Tako so pevci Rudarskega okteta s pesmijo pozdravili vse, ki v našem mestu žive v upanju, da nam prihodnost daje priložnost za srečo bivanja prav vseh ljudi, in s to pesmijo počastili tudi letošnji jubilej – 50 let Velenja.

 

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas