17.06.2009

Premogovnik Velenje bo v Gaberkah postavil obeležje za vse preseljene z območja pridobivanja premoga

V Gaberkah bo v organizaciji Kulturnice Gaberke na lokaciji nekdanjega gasilskega doma pri kozolcu v nedeljo, 21. junija 2009, ob 15. uri potekalo 3. srečanje preseljenih z območja rudarjenja Premogovnika Velenje. Zbrane bodo pozdravili direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved, župan Mestne občine Velenje Srečko Meh, župan Občine Šoštanj Darko Menih in predsednik Kulturnice Gaberke Franc Šteharnik.

Družabna prireditev je namenjena srečanju prebivalcev nekdanjega spodnjega dela Gaberk, Družmirja, Šoštanja, Prelog, Metleč in Pesja, ki so se morali zaradi posledic rudarjenja preseliti v druge kraje, ter širši javnosti. Na ogled bo postavljena razstava fotografij nekdanjih vasi in domačij z omenjenih območij, Premogovnik Velenje pa bo pripravil slovesno otvoritev makete preseljenega področja, kakršno je bilo sredi 60-tih let prejšnjega stoletja.

Prireditev se bo pričela s krajšim kulturnim programom, v katerem bodo sodelovali Rudarski oktet, Koleda in Gaberški cvet, uradnemu delu pa bo sledilo prijetno druženje ob glasbi ansambla SPEV