SKUPINA PV

Sporočila za medije

03.07.2009

Otvoritev skulpture Mobil – »Okrog premoga se vse vrti«

Premogovnik Velenje je ob rudarskem prazniku in v počastitev 50-letnice Velenja postavil skulpturo Mobil – »Okrog premoga se vse vrti« v krožišču na celjski vpadnici ob poslovno-trgovski coni Trebuša. Slovesno odkritje Mobila je potekalo v petek, 3. julija 2009.

Mobil je visok 10,5 metra in je najvišja skulptura v Šaleški dolini

Zbrane je pozdravil direktor Premogovnika Velenje dr. Milan Medved: »Skulptura predstavlja prepletanje moderne tehnologije in znanja s tradicijo izkopavanja premoga. Slovesno odkritje Mobila smo namenoma pripravili točno na dan rudarjev, da s tem še posebej zaznamujemo naš stanovski praznik, obenem pa na ta način obeležujemo tudi 50-letnico mesta Velenje. Skulpturo je oblikovno zasnovala akademska kiparka Milena Braniselj, konstrukcijo pa so izdelali v velenjskem podjetju Robinoks. V izdelavo oz. postavitev skulpture sta bili vključeni tudi podjetji RGP in PV Invest.

Skulptura predstavlja misel in čas okolja ter bo s svojo impozantnostjo pozdravljala prebivalce in obiskovalce mesta. Kip bo pričevalec obdobja, ki je že za nami, hkrati pa tudi prihodnosti, katere sestavni del je in bo tudi Premogovnik Velenje, saj podjetje stremi k novim znanjem, tehnologijam in tržnim programom, ki bodo gonilo družbe tudi potem, ko bodo zaloge premoga pošle.«

Mobil je pokazatelj, da je Premogovnik bil in bo gibalo razvoja v Šaleški dolini. V njem se prepletata tradicija (premog) na eni strani ter sodobnost (obnovljivi viri energije) na drugi strani.

Postavitve skulpture se je razveselil tudi župan Mestne občine Velenje Srečko Meh: »Lepšega darila rudarsko mesto ne bi moglo dobiti, posebej simbolno je, da skulptura stoji na premogu (krožišče je namreč posuto s premogom (op. a.)

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas