SKUPINA PV

Sporočila za medije

03.07.2009

Na dan rudarjev v Velenju 49. Skok čez kožo

V Velenju je v petek, 3. julija, ob 18. uri na mestnem stadionu potekal že 49. Skok čez kožo, na katerem so po starem običaju v rudarski stan sprejeli 58 novincev. Častni skok je letos opravil predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Udeležence je uvodoma nagovoril dr. Milan Medved, direktor Premogovnika Velenje.

Slovenski rudarji praznujejo svoj praznik 3. julija, v spomin na petdnevno gladovno stavko, ki so jo 3. julija 1934 začeli zasavski rudarji. V Velenju dan rudarjev praznujejo s starim češkim načinom sprejemanja novincev med starejše rudarje in takšen skok čez kožo gojijo od leta 1961. Na letošnjem skoku se je skupno število sprejetih novincev ustavilo pri številki 3.309. V tem šolskem letu je sicer v Šolskem centru Velenje končalo izobraževanje 17 rudarjev, 13 rudarskih tehnikov, 22 dijakov strojne in elektro smeri ter 15 inženirjev rudarstva in geotehnologije.

V okviru letošnjega programa prireditve je potekala tudi razglasitev naj sodelavca/sodelavke in naj skupine v Premogovniku Velenje in njenih povezanih družbah. Za naj sodelavce so bili izbrani Jože Jakop iz Premogovnika Velenje, Roman Bračič iz HTZ Velenje, Vinko Kušer iz PV Invest, Boštjan Podpečan iz RGP, Franc Krušič iz Gosta ter za naj skupini v okviru Premogovnika Velenje delovna skupina z Odkopa Y in iz povezane družbe HTZ Velenje delovna skupina, ki je delala v tuzelskem rudniku Mramor.

Prireditev se je začela ob 17.30 na Titovem trgu v središču Velenja, od koder je parada uniformiranih rudarjev pod vodstvom novega komandanta mag. Matjaža Koželja krenila proti mestnemu stadionu. Po skoku čez kožo se je srečanje nadaljevalo ob restavraciji Jezero na tradicionalnem rudarskem pikniku zaposlenih v Skupini Premogovnik Velenje in upokojencev.

Praznik rudarjev – 3. julij se je sicer pričel ob 6. uri z budnicami Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje in nadaljeval ob 10. uri v Domu kulture s slovesnostjo za delovne jubilante in jubilante jamske reševalne čete. V počastitev stanovskega praznika smo v Premogovniku Velenje v krožišču pri odcepu za Gorico na celjski vpadnici proti Velenju slovesno otvorili tudi 10,5 metra visoko skulpturo akademske kiparke Milene Braniselj Mobil – »Okrog premoga se vse vrti«.

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas