SKUPINA PV

Sporočila za medije

22.09.2009

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju zanimiva razstava 2 kolesi in par nog

V Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju so v torek, 22. septembra 2009, odprli zanimivo razstavo 2 kolesi in par nog. Zbrane sta pozdravila direktor Tehniškega muzeja Slovenije dr. Orest Jarh in pomočnik direktorja Premogovnika Velenje mag. Ludvik Golob, ki sta izpostavila dobro sodelovanje med obema muzejema.

Zgodovino razvoja koles je predstavil mag. Boris Borovinski iz Tehniškega muzeja Slovenije. Na razstavi Dve kolesi in par nog si lahko ogledate razvojno pot enega najbolj priljubljenih prevoznih sredstev in rekvizita za rekreacijo in prosti čas. Na ogled so kolesa iz zbirk Tehniškega muzeja Slovenije in Tehniškega muzeja iz Berlina (Deutsches Technikmuseum Berlin). Najstarejše kolo na razstavi je prav iz omenjenega muzeja, Micheauxovo kolo - Velociped iz leta 1867. Iz zbirke Tehniškega muzeja Slovenije pa najstarejše izhaja iz obdobja okoli leta 1880, proizvedel ga je Josef Erlach iz Beljaka. Na razstavi je na ogled tudi kopija Draisovega tekalnega stroja iz berlinskega muzeja, katerega original je bil izdelan leta 1817. Čeprav se kolo, kakršnega poznamo danes, po svoji zasnovi bistveno ne razlikuje od tistega s konca 19. stoletja, vendarle ne gre zanemariti dejstva, da današnja kolesa vsebujejo na stotine rešitev in izboljšav, s katerimi so se ukvarjali izumitelji, konstruktorji, oblikovalci, metalurgi in kemiki. Za ponazoritev je poleg koles na razstavi predstavljen tudi razvoj posameznih sestavnih delov skozi čas.

Vse te izboljšave so znatno premaknile meje zmogljivosti človeka, da se lahko s pomočjo lastnih mišic premika skoraj tako hitro, kot je najvišja dovoljena hitrost vožnje na naših avtocestah. To omogoča posebna vrsta kolesa, tako imenovano ležeče kolo. Na razstavi si lahko ogledate prototip Eive I, s katerim je Damjan Zabovnik leta 2003 v Nevadi dosegel evropski rekord na 200 metrov z letečim startom. Kolo kot vozilo je tudi pri nas botrovalo ustanavljanju in razvoju specializiranih gospodarskih panog, od trgovine in servisnih delavnic do industrije koles. Poseben del razstave je zato namenjen predstavitvi izdelkov domače industrije.

Razstava bo v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju odprta do 3.11.2009.

 

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas