SKUPINA PV

Sporočila za medije

08.10.2009

V Velenje prihaja nizozemski kraljevi zbor Mastreechter staar

V nedeljo, 11. oktobra 2009, bo na povabilo Rudarskega okteta v Velenje prvič prispel 130-članski kraljevi nizozemski pevski zbor Mastreechter staar, ki prihaja iz najstarejšega nizozemskega mesta Maastricht. Odlični pevski zbor prepeva pod vodstvom dirigenta  Paula Vonckena. Koncert kraljevega zbora, ki je bil ustanovljen leta 1883, se bo v Domu kulture Velenje pričel ob 17.30 uri. Vstopnine ne bo.

V letu 1883, letu rojstva maastrichtskega zbora Staar, je bil Maastricht – s simbolom ponosne zvezde – samo podeželsko mesto. Od takrat sta se strmo in enakovredno razvijala tako mesto, ki je pridobivalo veljavo v evropskih okvirih, kot moški zbor, ki je postal eden izmed najbolj prepoznavnih svoje vrste, prestopajoč državne meje Nizozemske.
Staar je kraljevski že od leta 1899; od leta 1903 je tako svoje pokroviteljice pridobil v vrstah nasledstvenih kraljic Nizozemske.

»Različnost v odtenkih« najbolje opisuje repertoar zbora, ki izjemno širok, včasih presenetljiv, a vedno previdno izbran. Poleg množičnih opernih zborov, med katerimi je maastrichtski Staar vzpostavil svoj velik sloves, ima zbor pod svojim okriljem vrsto romantičnih del. Danes se v repertoarju Staara lahko znajde tudi eksperimentalna glasbena kompozicija. Staar je resnično bleščeča zvezda, obdana z mogočnim žarom, ki lahko zagotovi program najširše raznolikosti, saj variira v rangih, ki vključujejo tako ljudske pesmi, verske skladbe, opere in operete, izvaja pa tudi monumentalne sodobne kompozicije.

 

Premogovnik Velenje d.o.o., Partizanska cesta 78, 3320 Velenje, Slovenija, Tel.: +386 (0) 3 8996 100, Faks: +386 (0) 3 5875 007
Email: info@rlv.si  |  Copyright 2008
  |  Kazalo strani  |  Vprašajte nas